2023. szeptember 29 , péntek - Mihály

Idén fellendülhet az építőipar

Boros Imre közgazdász szerint már idén fellendülhet az építőipar, részben az Európai Unió által finanszírozott infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően, és a lakásépítések is beindulhatnak.

A szakember az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában az építőipar múltbéli megtorpanását azzal indokolta, hogy korábban, a 2010 utáni időszakban az építőipar még lendületből dolgozott, az uniós pénzügyi ciklus végére maradtak a nagy infrastrukturális beruházások, ezek a támogatások azonban 2015-ben végleg elfogytak. Az új uniós pénzügyi ciklus pályázatainak kiírása, a tenderek elbírálása időbe telik, ez az év viszont már hatalmas eredményeket hozhat – tette hozzá.

Másfelől a „Gyurcsány korszakban” a lakásépítés gyakorlatilag eltűnt – mondta a közgazdász, ismertetve, hogy csupán 4000-5000 lakás épült, ami még 1944-es szintet sem éri el, csupán a lakásállomány pótlására 40 000 lakás építésére lett volna szükség. Az egész rendszert újra kellett alkotni, beindult a csok, alacsonyabbak lettek a kamatok, de a devizahitelek miatti rossz tapasztalatok visszafogták a lakossági építőipari beruházásokat.

Most viszont kezdődik egy élénkülés, a lakásárak gyors emelkedésében közrejátszik a hirtelen megugró kereslet, amihez még nem zárkózott fel a kínálat – mondta a közgazdász.

 

 

MTI