2023. szeptember 29 , péntek - Mihály

Csehországnak több ezer külföldi munkásra lenne szüksége

Minden harmadik Csehországban alkalmazott külföldi szakképzést nem igénylő munkát, illetve segédmunkát végez. Szakképzett munkakörben a külföldiek egynegyede dolgozik – derül ki abból az összeállításból, amelyet a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) hozott nyilvánosságra kedden Prágában.

A statisztikai hivatal szerint 2015 végén 323 ezer külföldi állampolgár dolgozott alkalmazottként a csehországi üzemekben, több mint 15 ezren pedig vállalkozóként dolgoznak. A Csehországban dolgozó összes külföldi állampolgár mintegy 75 százaléka, 245 ezer ember az Európai Unió tagállamaiból származik. A külföldieket legnagyobbrészt a feldolgozóiparban alkalmazzák.

A Csehországba irányuló migráció döntő mértékben gazdasági, a külföldiek munkát keresni érkeznek az országba.

A cseh gyárakban dolgozó külföldi alkalmazottak legnagyobb csoportját a szlovák állampolgárok képezik, akik száma 2015 végén 150 300 volt. Az ukrán alkalmazottak száma meghaladta a 42 ezret.

A Csehországba munkát kereső külföldiek száma a CSÚ szerint 2008-ig gyorsan emelkedett, majd a gazdasági válság éveiben csökkent, illetve stagnált, de 2012 óta újra emelkedik. Újabban nagyszámú román, bolgár és szerb vendégmunkás érkezik Csehországba, míg a szlovák állampolgárok érdeklődése a csehországi munka iránt lényegében stagnál, illetve mérsékelt csökkenést mutat.

A cseh vállalkozói szövetség szerint Csehországnak jelenleg több ezer – legalább 5-10 ezer – külföldi munkásra lenne szüksége. A szövetség bírálja a kormányt, hogy a külföldi munkaerő, elsősorban Ukrajnából, beengedése Csehországba túlságosan bonyodalmas.

 

 

Forrás: MTI