2019. november 16 , szombat - Ödön

A brit gazdasági növekedés függ az európai munkaerőtől

Ezért lesz megállapodás Nagy-Britannia és az Európai Unió között a munkavállalás ügyében – mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Gálik Zoltán kiemelte: ha nem lenne megállapodás az európai polgárok munkavállalási lehetőségeiről Nagy-Britanniában, akkor az ország szabad kezet kapna a feltételek alakításában, bár a nemzetközi egyezmények akkor is kötik. Viszont óriási szüksége van az európai munkaerőre, különösen bizonyos szektorokban, így biztosan sikerül megállapodni az unióval – vélekedett.

A brit kereskedelem 50 százaléka az EU felé irányul, ezért mindkét félnek érdeke a szoros kapcsolat megőrzése a britek kilépése után is.

A szakértő szerint azonban a kereskedelmi kérdések előtt a már Nagy-Britanniában élő európai polgárok státusáról és a brit költségvetési befizetésekről kell megállapodni. A tárgyalásokon Nagy-Britannia azt is felvázolja majd, hogy milyen feltételek mellett képzeli el az Európából beáramló munkaerő beengedését a munkaerőpiacára – tette hozzá.

 

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások