2024. május 15 , szerda - Zsófia

A banki szektorban csökkeni fognak a munkahelyek

Az már köztudott, hogy a Nordea nemrég bejelentette: megválik 4000 teljes állású alkalmazottjától, s 2000 tanácsadóját is elbocsátja. Észak-Európa legnagyobb bankja még nem közölte, hogy pontosan kik lesznek az érintettek, de a következő években a pénzintézet mindegyik részlegnél lesznek elbocsátások.

Casper von Koskull, a Nordea vezérigazgatója szerint a digitális forradalom hatásai miatt egy évtizeden belül a pénzügyi ágazat munkahelyeinek akár fele is feleslegessé válhat. Főként az egyszerűbb munkakörök fognak veszélybe kerülni, mint az elveszett vagy ellopott bankkártyák bejelentésének kezelése, de az összetettebb feladatokra, köztük a befektetési banki szolgáltatások támogatására is hatással lesz a változás.

A digitális átalakulás hatásai nem csak a Nordeat érinti majd: az egész banki szektorra megegyező strukturális felépítés lesz jellemző. A pénzintézet lépése a digitalizációval, robotizációval és újfajta megtakarítási megoldásokkal együtt járó technológiai fejlődés költségeit tükrözi – írja a portfolio.hu.

 

Forrás: Portfolió