2020. december 1 , kedd - Elza

A fogorvosok is pályázhatnak praxisjogra

Az egészségügyi államtitkárság tervei szerint az alapellátásban dolgozó fogorvosok számára is megnyílik a lehetőség arra, hogy pályázhassanak letelepedési és praxisjogvásárlásra – mondta Ónod-Szűcs Zoltán szakállamtitkár egy csütörtöki budapesti konferencián.

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok számára már létezik ez a két támogatási forma, és jövőre ezt a két pályázati lehetőséget “ki fogjuk nyitni” az alapellátó fogorvosok felé is – fogalmazott az államtitkár a 16. Dental World Nemzetközi Fogászati Szakkiállítás és Konferencia megnyitóján.

A szakállamtitkár keretösszegről nem beszélt, azt mondta, még tárgyalnak a nemzetgazdasági tárcával, azonban bízik abban, hogy a következő időszakban is tudnak majd forrást bevonni az ágazat számára.

A fogorvosi szakma egészségiparban betöltött szerepe, Magyarország második helyen áll Európában az egészségturizmusból a magyar gazdaságba áramló bevétel tekintetében. Ezt a fontos pozíciót meg is kell őrizni – tette hozzá az államtitkár.

A 2010-es 22 milliárdról 28,1 milliárdra nőtt a fogorvosok OEP-támogatása

Az államtitkári megnyitó után egy alapellátásban dolgozó budapesti gyermekfogorvos átadott egy levelet Ónodi-Szűcs Zoltánnak. A levélben azt kifogásolják, hogy a bérezésüket közalkalmazotti jogviszony – és nem az egészségügyi bértábla – szerint kapják, holott egészségügyi diplomával rendelkeznek. A nő jelezte, a közalkalmazotti bértábla legaljára vannak besorolva, és hiába fordultak bárhová problémájukkal, választ sehonnan nem kaptak.

Ónodi-Szűcs Zoltán a levelet átvéve azt mondta, az érdekvédelmi szervezetekkel a tárgyalások nincsenek lezárva, és erre a problémára is próbálnak megoldást találni.

A Dental World Nemzetközi Szakkiállítást és Konferenciát 16. alkalommal rendezik meg Budapesten, csütörtöktől három napon át, az idei rendezvényen kétszáz cég vesz részt, közülük ötven külföldi. Számos szakmai előadás hangzik el a fogorvoslás legújabb módszereiről, kezelési lehetőségekről.

 

mti.hu

Facebook hozzászólások