2024. április 17 , szerda - Rudolf

2020-ban az ID Design vehette át az Év Webshopja 2020 díjat

Negyedik alkalommal hirdették ki az Év Webshopja 2020 verseny győzteseit pénteken, a budapesti Sofitel Hotelben. A hazai webáruházakat szigorú szakmai szempontok alapján bírálta a zsűri, az értékeléshez egy erre a célra fejlesztett algoritmust is használtak.

Idén negyedik alkalommal hirdették meg a hazai webáruházak szakmai versenyét, majd októberben átadták az év legjobb webshopjának járó díjakat. A verseny megálmodója a hazai fulfillment piacvezető logisztikai szolgáltatója, a Complexpress. Míg az első évben 67 nevezőből választotta ki a legjobbakat a zsűri, idén már közel 500-an indultak.

„A közel 500 jelentkezőből végül 454 érvényes nevező webshopját értékelte a zsűri – mondta Rácz Péter, a Complexpress ügyvezető igazgatója, aki hozzátette:  – A vállalkozások közül ki kellett zárni azokat, akik bizonyos feltételeknek nem tettek eleget. Az értékelés három lépcsőben zajlott. Az első lépcsőben kizártuk azokat, akik a versenyszabályzatnak nem feleltek meg. Például nem indulhatott olyan áruház, akivel akár személyes, akár üzleti kapcsolatban áll a Complexpress, vagy amelyik nem rendelkezik magyar telephellyel.”

A második lépcsőben szempont volt, hogy a webshop a szakmai előírásoknak és a mai kor legalapvetőbb technikai elvárásainak mennyire felel. Ha pl. nincs ÁSZF vagy adatvédelmi szabályzat, hiányzik a kártyás fizetési lehetőség, vagy nincs lehetőség banki előreutalással való fizetésre, az bizonytalanságot kelt, ill. megnehezíti a vásárló dolgát. Ugyanígy kizárták azt, akinek nem volt megfelelő biztonsági szabályzata, nem rendelkezett SSL tanúsítvánnyal (nem biztonságos az oldal). A harmadik lépcsőben a zsűri további szakmai szempontok alapján nézte meg a webáruházakat, és ezek közül 25-öt juttatott be a döntőbe.

„Szükség volt egy speciális algoritmusra, hogy egy megfelelő, objektív értékítélet szülessen meg. Egy teljesen egyedi algoritmusra, amit senki sem ismer. Ez futott a háttérben, mintegy az online pontozórendszer részeként – magyarázta Rácz Péter, a Complexpress ügyvezető igazgatója – ezt külön erre a versenyre fejlesztettük.”

A döntőbe végül 25 webáruház jutott be. Az elbírálás szempontjai közt szerepelt a webergonómia, a webdesign, a képi megjelenítés, a funkcionalitás, a keresési, szűrési feltételek, a szállítás, valamint hogy milyen kosárérték-növelési és kosárelhagyást csökkentő megoldásokat használnak.

„Ma már nem elég a pontos termékleírás, szükséges az izgalmas tartalom is. Számít a UX (user experience), a vásárlói élmény; a UI (user interface), az az elektronikus grafikai felület, amelyen a látogató az áruházzal tud kommunikálni, és persze a jó SEO (keresőmarketing) beállítások” – árulta el Rácz Péter.