2021. november 29 , hétfő - Taksony

Wagner-varázs a Müpában

Fotó: MÜPA

Wagner művészetével találkozni mindig ünnepi élmény. Akkor is, ha díszletek és jelmezek között, izgalmas rendezésben szembesülünk az összművészeti alkotással, és akkor is, ha a zeneszerző nagy műveinek emlékezetes részleteit elevenítjük fel, mint ez alkalommal.

A nürnbergi mesterdalnokok, a Lohengrin és a Trisztán és Izolda – az életmű korai és kései fejezete kerül terítékre ezen az estén, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek közreműködésével, világhírű énekesek hangján, a Wagner-napok spiritus rectora, Fischer Ádám irányításával.

Két megunhatatlan szépségű kedvenc: A mesterdalnokok nyitánya, valamint a Trisztán és Izolda összekapcsolva koncertdarabbá átlényegült két kultikus részlete ölelésében a Lohengrin két terjedelmesebb szakasza szólal meg: a II., illetve a III. felvonás 1. és 2. jelenete. Az énekesek többségükben olyan művészek, akiktől sok felejthetetlen élményt kaptunk már – olvasható a MÜPA weboldalán.

A Lohengrin ártatlan lelkű hősnőjét, Elzát a német szoprán, Annette Dasch jeleníti meg, a sötét varázslónő, Ortrud a svéd Iréne Theorin hangján kel életre, gonosz társát, Telramundot a lengyel basszbariton Tomasz Konieczny alakítja, míg Parsifal fia, a grál lovag Lohengrin szólamát a dán tenor, Magnus Vigilius énekli.

Iréne Theorint ezen az estén nemcsak Ortrudként, de Izoldaként is hallhatjuk, hiszen a szerelmi halál ezúttal nem pusztán zenekari számként szólal meg: a Müpa Ring-ciklusainak lelkesen csodált Brünnhildéje kölcsönzi benne orgánumát a zenedráma női főhősének. Fischer Ádám Wagner-vezénylésének költőisége, ereje, sodra a Müpában eddig egy-egy estén mindig egyetlen mű keretei között ragadta magával a hallgatót – most egy hangversenyen három műben tehetünk kirándulást kalauzolásával.

Az előadást élőben közvetítik! A közönség nélkül zajló előadást élőben közvetítik a MÜPA honlapján és YouTube-csatornáján.

Időpont:

  • 2021. június 13. vasárnap
  • 19:30 — 21:35
  • Egy szünettel

 

Facebook hozzászólások