2019. június 25 , kedd - Vilmos

Októbertől Mérges Buddha – videóval!

Az osztrák-német dokumentumfilm a borsod-megyei Sajókazán létrehozott helyi romák felzárkóztatását célul tűző buddhista gimnáziumról és annak alapítóiról szól.

A Dr. Ámbédkar Gimnázium egy olyan községben működik, ahol a körül-belül ezer fős roma lakosság súlyos mély szegénységben, reményvesztetten, a helyi nem romáktól teljesen elkülönülve és velük kifejezetten rossz viszonyban él.

Videó előzetes!

Az iskola alapítói, Orsós János és Derdák Tibor Indiában sajátították el a Buddhizmus aktív – segítő formáját, melyet Magyarországon adaptáltak.  A gimnázium alapításával, a tanítással, a tanulási motiváció felkeltésével, azokat a fiatalokat próbálják felzárkóztatni, akik kiestek a hagyományos iskolarendszerből, de esélytelennek látszó élethelyzetükből mégis ki akarnak törni. Az egyéni és közösségi sorsok, problémák mellett az alapítók nehézségeit és a felzárkóztatási munka küzdelmes hétköznapjait és a ritkább, de mégis elérhető sikereket is megismerhetjük.

A film nem idealizálja a romák élethelyzetét vagy tetteit, nem kíván igazságot tenni, egyszerűen a humanizmus mellett áll ki.

 

Szerző: Ignácz Tímea

Facebook hozzászólások