2022. január 21 , péntek - Ágnes

Magyar üvegművészek a Szent István-bazilikában

A Magyar Üvegművészeti Társaság HuGlass címmel idén is megrendezi csoportos kiállítását, amelyen mintegy 60 művész több mint 100 alkotással szerepel. A tárlat október 18-án nyílik a Szent István-bazilikában, a csütörtökön kezdődő Art Marketen pedig válogatás látható a művekből.

A kiállításon az érdeklődők átfogó képet kaphatnak a mai magyar üvegművészet külföldön méltán népszerű törekvéseiről.

Mint írják, a budapesti tárlaton a Magyar Üvegművészeti Társaság (MÜT) minden tagja kiállíthat, céljuk a szakma bemutatása a nagyközönségnek, pillanatkép létrehozása az autonóm képzőművészeti törekvések, az építészeti felhasználás és a design területéről.

A kiállítók között a nemzetközileg is számontartott alkotók mellett bemutatkozik a friss diplomás generáció is. A csaknem 60 üvegművész az elmúlt két év során készült két művet állít a közönség elé, így épül fel a több mint 100 alkotást bemutató tárlat.

A HuGlass-szal idén két budapesti helyszínen is találkozhat a közönség. Október elején – 12. és 15. között – a Millenáris parkban megrendezendő Art Market Budapest keretében szűkebb válogatás látható a művekből, a teljes tárlat pedig a Szent István-bazilikában kap helyet. A kiállítás október 18-án nyílik és november 12-ig tekinthető meg. A tárlatot Karin Rühl, a frauenau-i üvegmúzeum igazgatója nyitja meg.

Az idén első alkalommal szakmai és közönségdíjat is kiosztanak, az egyiket a megnyitón, a másikat a finisszázson, ezzel is ösztönözve a kimagasló alkotások létrehozását.

A tárlatot szatellit programok is kísérik, kisebb önálló kiállításokat, előadásokat rendeznek. Ahogy a korábbi években, a kiállításról ezúttal is nyomtatott katalógus készül.

 

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások