2023. december 6 , szerda - Miklós

Magyar divatbemutató Rómában

A kalocsai és matyó hímzések díszítették a legmodernebb divatkreációkat az Anni Pastor Divatszalon bemutatóján a Római Magyar Akadémián (RMA) csütörtök este, amely egyben a magyar kézműves és gasztronómiai hagyományból is ízelítőt kínált az olasz közönségnek.

A kortárs divat és a magyar hagyományok találkozásáról szólt a Heritage Collection elnevezésű divatbemutató, amely Anni Pastor kollekcióját vonultatta fel az olasz szakmai közönség előtt. A kifutón látott különleges művészi munkák hagyományos magyar díszítőelemeket – hímzést és csipkét -, valamint kézzel készített antik kiegészítőket ötvöznek art-dizájn elemekkel.

A kreációk között voltak olyan darabok, melyek a szegedi SZEFO Zrt. fonalfeldolgozóval együttműködésben születettek. A cég megváltozott munkaképességűek foglalkoztat.

„A római magyar divatbemutató egyben az országimázs építését is szolgálta, hiszen az Anni Pastor Divatszalon, mint minden külföldi bemutatóján, most is teret adott a magyar kézműves hagyományok megismertetésének” – mondta el Barna Eszter, a divatház projektigazgatója.

Az RMA-n bemutatkozott az 1777-es alapítású hollóházi porcelángyár, valamint Molnár Nelli nemesfémből alkotott csipkeékszerei és Kutassy Zoltán ötvösmester szintén a magyar tradíció ihlette alkotásai.

Az olasz vendégek kóstolót kaptak a magyar gasztronómiai és borászati termékekből is. Az országimázsnak szentelt estét a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. támogatta.

Pénteken a magyar termékek iránt érdeklődő olasz partnerekkel tartanak megbeszéléseket a római magyar nagykövetség együttműködésével.

 

 

MTI