2020. április 2 , csütörtök - Áron

Koszorúzás, közös szavalás és éneklés

Budapest, 2017. április 11. A Leövey Klára Gimnázium diákjai egy József Attilát ábrázoló mozaikképet mutatnak be a költõ születésének 112. évfordulóján, a költészet napján Budapesten, a Gát utcai József Attila Emlékhelyen 2017. április 11-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Koszorúzással, közös szavalással és énekléssel ünnepelték a költészet napját József Attila (1905-1937) ferencvárosi szülőházánál kedden Budapesten.

A magyar költészet évszázados kincsei különleges szerepet játszanak nemzeti identitásunkban – fogalmazott az eseményen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki kiemelte: 2016-ban a kormány 842 millió forintot költött különböző pályázatokon és forrásokon keresztül a magyar költészet erősítésére.

Az államtitkár szerint a vers “a lélek pótolhatatlan szükséglete, amely mindig szárnyal, virágzik, velünk marad, és gazdagítja érzelmi intelligenciánkat”.

Hoppál Péter kiemelte azt is, hogy a vers évezredek óta az emberi gondolat- és érzelmi világ megnyilatkozási formája, és egyben tápláléka is. Ritmusa által gyorsan megtapad az emberi elmében és képzeletben, formai jellegzetessége a mondanivaló egyfajta sűrítményét, esszenciáját hozza létre.

“József Attila életműve világosan megmutatja, micsoda fantasztikus játéklehetőség rejlik a magyar nyelvben” – mondta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Hozzáfűzte: napjainkban a nyomtatott könyv talán leáldozóban van, de az új elektronikai, digitális eszközök segíthetnek a költészet értékeinek közvetítésében, új versek létrehozásában is.

A megemlékezésen Bácskai János polgármester átadta Ferencváros József Attila-díját H. Bagó Ilona irodalomtörténésznek, muzeológusnak, a József Attila Emlékhely Eszmélet című állandó kiállítása kurátorának. A tavaly megújult tárlat elnyerte a szakma legrangosabb elismerését, a 2016-os Az év kiállítása díjat is.

A polgármester felidézte: József Attila és családja mindössze három és fél hónapot töltött a Gát utca 3. szám alatti bérházban, anyagi gondjaik miatt 14 év alatt 19 különböző helyen húzták meg magukat Ferencvárosban.

A megemlékezésen a Bakáts téri Ének-zenei Általános Iskola kórusa énekelt, Lázár Balázs színművész József Attila Arany című versét szavalta.

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik Magyarországon.

Facebook hozzászólások