2020. december 5 , szombat - Vilma

Keri-Lynn Wilson ad hangversenyt a Müpában

Penderecki II. szimfóniája és Mahler IV. szimfóniája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén Keri-Lynn Wilson kanadai karmesternő vezényletével és Zemlényi Eszter szoprán közreműködésével csütörtökön a Müpában.

A műsorban először Penderecki II. szimfóniája (Karácsony) csendül fel. Az egytételes kompozícióban a Csendes éj kezdetű német karácsonyi dal foszlányai térnek vissza idézetként, innen származik a mű megkülönböztető címe. Ezt követi Mahler IV. szimfóniája, amely abban egyedi, hogy utolsó tétele zenekari dal, amely az előző három tétel utólagos magyarázata is egyben. A különleges érzelemvilágú művet túlvilági idill, bölcs derű hatja át.

Keri-Lynn Wilson a Szlovén Filharmonikusok egykori első karmestere, pályakezdőként Claudio Abbado asszisztenseként dolgozott a Salzburgi Fesztiválon, ma már neves európai operaházakban lép fel visszatérő vendégként.

Zemlényi Eszter szoprán 2013-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oratórium-dal énekesként. Számos elismerésben részesült, többek között a 2016-os szegedi Simándy Nemzetközi Énekverseny különdíjasa és a debreceni Petrovics Emil Énekverseny győztese. A Magyar Állami Operaházban először 2016 márciusában mutatkozott be Blonde szerepében.

 

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások