2024. február 27 , kedd - Ákos, Bátor

„Kassákizmus” kiállítás-sorozat a Petőfi Irodalmi Múezumban

Kassákizmus főcímmel három kiállítással ünneplik Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulóját a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és tagintézményei, a Kassák Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum.

A csütörtökön nyíló kiállítássorozat az izmusok korát mutatja be Kassák Lajos Kossuth-díjas költő, író, képzőművész, a magyarországi avantgárd egyik legjelentősebb alakja 1920-as évekbeli munkásságával a fókuszban.

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója a kiállítássorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: ritka alkalom, amikor három különböző, de mégis egy ernyő alatt működő intézmény mondja el ugyanarról az életműről a saját véleményét, rendez róla kiállítást.

Az első kiállítás, Új művészet – A bécsi MA az avantgárd nemzetközi hálózataiban címmel csütörtökön nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az új Kassák – A ló meghal és a madarak kiröpülnek című tárlat a Kassák Múzeumban látható október 20-tól. Az Új dráma, új színpad – A magyar avantgárd színházi kísérletei címmel október 27-én nyílik tárlat a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Mindhárom kiállítás 2018. február 25-ig látható.

 

Forrás:MTI/HRGlobe