2019. december 15 , vasárnap - Valér

Gaudiopolis 2017 – Az öröm városa

Magyarország legnagyobb független, hálózatosan szerveződő művészeti kezdeményezése kiállításokat, kiadványokat, eseményeket és oktatási programokat hoz létre, támogatja a magyar művészek munkáját és közelebb hozza a nemzetközi művészeti életet. Most a Magdolna utcai Vasas Székházban látható kiállítás.

Magánlakásokban, üres üzlethelyiségekben, ipari épületekben, alternatív színházakban, köztereken rendezkedik be, és a város felfedezésére hívja a közönséget. Célja, hogy a képzőművészet eszközeivel részt vegyen a közügyekről való társadalmi párbeszédben, és erősítse a demokrácia kultúráját.

“A Magdolna utcai Vasas Székház története során többször adott helyet a szervezett munkásság és a progresszív kultúra találkozásának: Gobbi Hilda és Major Tamás színházi matinéit tartotta itt a második világháború éveiben, majd a Szocialista Képzőművészek Csoportja is itt rendezte Szabadság és Nép című betiltott kiállítását 1942-ben.”

Az OFF-Biennále tematikájához kapcsolódva, feleleveníthető a szakszervezet azon szolidaritási akciója, amikor 1944-ben – Sztehlo Gábor és a Fébé Evangélikus diakonisszák közreműködésével – ideiglenes otthont alakítottak ki a menekült gyermekek és asszonyok részére. A kiállítás és eseménysorozat során ezt a baloldali hagyományt próbálja értelmezni, továbbgondolni és folytatni.

Az OFF-Biennále projektjei a Gaudiopolis történetéből kiindulva különféle utakat járnak be, de mind annak időszerűségéről tanúskodnak.

Bár napjaink háborús tragédiái hozzánk elsősorban csak a menekültek tömegei és a beszámolók által jutnak el, a gyorsan változó politikai környezetben ma is újra kell gondolnunk egyéni kiállás, oktatás, közösségépítés és a demokrácia fenntartásának összefüggéseit, és hogy mi lehet a szerepe ebben a gyerekeknek, a játéknak, az örömnek – és a művészetnek.

(A fotókat a Vasas Szakszervezet engedélyével közöljük!)

Helyszín: Vasas Szakszervezet Székháza /1086. Budapest, Magdolna utca 5-7. /

Nyitva tartás:  2017. október 12- 22.

hétfő-péntek: 14:00–18:00

 

 

 

Szerző: HRGlobe

 

 

Facebook hozzászólások