2023. december 6 , szerda - Miklós

Festetics Trófeaszemle és a Vadászati kultúra ünnepe

A Zalaerdő Zrt. és a Vadászati Kulturális Egyesület kooperációjának köszönhetően a Helikon kastélymúzeum vadászati múzeumában trófeaszemle és a vadászat kultúrájának ünnepe kerül terítékre Keszthelyen.

A szeptember 9-én megrendezésre kerülő esemény többet fog magába foglalni, mint maga a keszthelyi vadászmúzeum kiállított elemei, diorámái, mivel a rendezők különféle programokkal várják a résztvevőket.

Mit is takar ez egész pontosan? Egyszer a VI. Festetics Trófeaszemlén kiállított díjnyertes és rendellenes agancsárok fejdíszeiben gyönyörködhetnek a kilátogatók, de lesz még agyar és szarv mustra is. A trófeaszemle alatt lehetősége nyílik a vendégeknek megismerkedni a magyarországi nagyvadak legkáprázatosabb „koronáival”, melyek a hazai vadgazdálkodás magasszintű művelésének eredménye.

De lesz más is, ugyanis ez a nap a vadászati kultúra ünnepe. Azé a kultúráé, amelyben gyökeredzik a magyar vadászati hagyomány és tradíció összessége, s amely épp oly régi, mint történelmünk. Ezen a napon ünnepeljük a vadat, a vadászt, együttélésüket, a szimbiózist, ami elválaszthatatlanná teszi e két csoportot. És nem utolsó sorban itt kerül tiszteletadásra a vadászati etika ősisége, melyet minden vadásznak kötelessége betartani és vadásztársait figyelmeztetni a vadászetika tisztaságának megtartására.

A programok fél tíztől indulnak, melyek között szerepel a Vadászati Kulturális Egyesület Solymászrend solymász bemutatója; lesz vers- és prózamondó verseny eredményhirdetéssel, Festetics Kulturális Örökség díj díjátadó, és további különféle bemutatók.

 

Szerző: Varga Tibor