2021. május 5 , szerda - Györgyi

Ceausescu relikviáiból rendeznek árverést

Fotó: Facebook

A Ceausescu-korszak tárgyi emlékeiből rendez szerdán árverést az Artmark román aukciósház az egykori kommunista diktátor születésének századik évfordulója alkalmából.

Az Aranykor címmel meghirdetett online árverésen a Ceausescu-család személyes tárgyain – a diktátor és felesége által kapott ajándékokon, kitüntetéseken, az őket megörökítő fotókon – kívül a kommunista korszak olyan hétköznapi relikviái is kalapács alá kerülnek, mint egy nemzeti színű szegéllyel díszített úttörőnyakkendő, korabeli plakátok és háztartási eszközök – közölte az MTI.

A megvételre kínált emlékek között számos használati tárgy található, a korabeli legolcsóbb, felbontatlan cigarettacsomagtól kezdve egy tekercs (szintén felbontatlan) vécépapírig, ami sokszor hiánycikk volt azokban az időkben.

A legmagasabb, 1200 eurós kikiáltási árról egy Ceausescuék által ajándékba kapott tigrisszőrmebunda indul, a legkisebb összeget, tíz eurót a Scanteia pártlap egy 1965-ös számáért kérik, amely az akkor elhunyt Gheorghe-Gheroghiu Dej kommunista főtitkárt, Ceasescu elődjét méltatja.

Tavaly nyáron például a kikiáltási ár mintegy háromszorosáért, csaknem 33 ezer euróért sikerült értékesíteniük Ceausescu egy 1933-ban gyártott Holland & Holland márkájú vadászfegyverét.

 

Facebook hozzászólások