2021. január 21 , csütörtök - Ágnes

2. OFF-Biennále Budapest

Fotó: Facebook

Gaudiopolis 2017 – Az öröm városa címmel rendezik meg a 2. OFF-Biennále Budapestet; a független képzőművészeti eseménysorozat mintegy 40 programot kínál 40 helyszínen szeptember 29. és november 5. között.

Az OFF-Biennále ma a legnagyobb alulról szerveződő, az államtól és az állami forrásoktól független, civil kezdeményezés Magyarországon – hangsúlyozta a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az OFF-Biennále vezetője.

Somogyi Hajnalka felidézte, hogy az 1. OFF-Biennále két éve nagy sikernek bizonyult: 200 program valósult meg 100 magyarországi és külföldi helyszínen, 22 ország több mint 350 művésze részvételével; 5 hét alatt 35 ezer látogatóval.

A rendezvény ezúttal is alulról, hálózatosan, közösségekben szerveződik, továbbra sem pályáznak állami forrásokra, és kívül maradnak az állami intézményrendszeren, így nem kell “rossz kompromisszumokat” elfogadniuk – hangsúlyozta a kurátor.

Somogyi Hajnalka hozzáfűzte: céljuk továbbra is a független magyar művészeti színtér megerősítése, ezt idén egy kisebb és fókuszáltabb biennálé segíti, melynek ezúttal már kerettémát is választottak.

Székely Katalin kurátor elmondása szerint a közös szál a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által a 2. világháború után alapított, Gaudipolis gyermekköztársaság lesz.

Sztehlo árvaháza nemcsak fedelet nyújtott, hanem izgalmas pedagógiai kísérletbe is kezdett: a gyerekek úgy tanulhattak a demokráciáról, hogy ki is próbálhatták, meg is szervezhették azt – emlékeztetett.

Erőss Nikolett kurátor hozzátette, a Gaudiopolis rendkívül gazdag, a művészeket is inspiráló metafora, egyben azonban felmutatja az OFF-Biennále működési modelljét is, amely a közösség, munka, játék fogalmak köré szerveződik.

Szalai Borbála kurátor beszámolója szerint az idei eseménysorozatnak negyven elsősorban budapesti helyszín ad otthont: üres üzletek, kereskedelmi galériák, ipari épületek, iskolák, egy obszervatórium, de több köztéri munkával is jelentkeznek.

Ezúttal is lesznek kiállítások, beszélgetések, vetítések, performanszok, ezen felül azonban köztéri demonstráció, egy fiktív léggyár, tragikomikus kabaré, közösségi vacsora, kortárs bábjáték, utópikus diákkonferencia, képzőművészeti koncertek, pedagógiai partizánakciók, fiktív dokumentumfilmek, köztéri szobrokat újraértelmező akciók is szerepelnek a kínálatban, amelyet művészetpedagógiai programsorozat egészít ki.

Csaknem 60 magyar és mintegy 50 külföldi művész vesz részt a 2. OFF-Biennále projektjeiben.

Megalakul például egy folk art punkzenekar, amely az 1970-es években indult táncház mozgalomból merít inspirációt, Marvin Gaye Chetwynd brit perfomer pedig Valahol Európában címmel, magyar gyerekek részvételével tervez performanszt.

Az Ikaros című tragikomikus kabaré 1961. április 12. nevezetes történéseit fűzi közös szálra: Gagarin ezen a napon jutott fel a világűrbe, Sarkadi Imre író pedig Kondor Béla műtermének ablakából kizuhanva szintén ekkor zúzta halálra magát.

Az OFF-Biennále programja szeptemberben válik véglegessé és a http://offbiennale.hu honlapon böngészhetővé.

 

 

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások