2019. október 20 , vasárnap - Vendel

12 ezer eurós ösztöndíj

A 2015-ben létrejött egyedülálló kezdeményezés, az OFF-Biennále Budapest egy hosszú távú platform a kommunikáció, a kollaboráció és projektek megvalósításának elősegítésére a kortárs művészet területén.

A projekt ösztöndíjban részesül, mivel „láthatóságot, energiát és szakmaiságot mutatott fel, amelyek segítségével művészeti szakemberek válaszokat tudtak megfogalmazni arra a nemzeti politikára, amely kedvezőtlenül hatott a kortárs művészet nemzetköziségére és kritikai természetére.”

Az OFF-Biennále Budapest 2015. április 24. és május 31. között zajlott, és közel 35 000 látogatót vonzott. Több mint 200 program valósult meg 136 helyszínen Budapesten, Magyarország szerte és külföldön.

Az esemény negyven különböző szervezetet kötött össze, és azt a gondolatot terjesztette, hogy a kultúra képes válaszokat adni a nemzeti kulturális politika változásaira. Az OFF-Biennále Budapest egy kollektív kezdeményezés. Az OFF platform sikeresen köteleződött el egy kivételesen nagy, Magyarországon ez idáig példátlan együttműködés mellett. A kapcsolatok építése és a hosszú távú célkitűzések mellett a kurátori csapat – Erőss Nikolett, Juhász Anna, Somogyi Hajnalka, Stepanovic Tijana, Szalai Borbála, Székely Katalin és Szoboszlai János – egy nagy sikerű, nemzetközi eseményt hoztak létre, az OFF-Biennále Budapest programsorozatot. Jelenleg ezen önszerveződésen alapuló nyilvános esemény második kiadása, illetve egy különböző kulturális szervezeteket összekötő platform létrehozása körül zajlik a munka.

A Ljubljanában megrendezett díjátadó ünnepséghez egy, a lengyel művészettörténész Piotr Piotrowski emlékére rendezett könyvbemutató és konferencia is kapcsolódik.

A győzteseket 2016. december 9-én a díjátadó ünnepségen hirdetik ki Ljubljanában. Ugyanezen a napon délután mutatják be azt a kiadványt is, amely az Igor Zabel Kultúra és Elmélet Díj korábbi győzteseinek és zsűritagjainak írásait tartalmazza. December 8-án a lengyel művészettörténész, a 2010-es Igor Zabel Kultúra és Elmélet Díj nyertese, Piotr Piotrowski emlékére rendezett konferencián nemzetközi szakemberek szólalnak fel.

 

HRGlobe

 

Facebook hozzászólások