2024. március 28 , csütörtök - Hajnalka

Vigyázzunk a filmsorozatokkal!

Egy nemrégiben végzett elemzés szerint, amióta a Netflixen lement az igencsak ellentmondásos, „13 Reasons Why” (13 ok) című sorozat, mely egy fiktív tinédzser öngyilkosságát mutatja be, a Google oldalán megnövekedett az „öngyilkosság” kifejezésre történő rákeresések száma.

Azoknak a kereséseknek a száma, amelyek az „öngyilkosság” szót tartalmazták, a sorozat bemutatását követő 19 nap alatt 19 százalékkal nőtt meg, ami 900 000-1,5 millióval több keresést jelent, mint amennyi ennyi időtartam alatt várható lenne, ráadásul a keresések többsége kifejezetten az öngyilkosság megvalósítására vonatkozott, például „hogyan legyünk öngyilkosok” vagy „hogyan tudod megölni magad”.

Amint arról a kutatást vezető John Ayers, a San Diego Állami Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársa beszámolt, a WHO ajánlása alapján a médiában kifejezetten kerülendő lenne az öngyilkosság megjelenítése, különösen úgy, hogy a figyelem központjában direkt az öngyilkosság áll, illetve, amikor az áldozat öngyilkosságáért másokat hibáztatnak. Ayers hozzátette, hogy a legnagyobb baj az, hogy a fenti sorozat minden bizonnyal sokakat ösztönzött arra, hogy korábbi öngyilkos gondolataikat egy lépéssel továbbvigyék, és konkrétan az öngyilkosság megvalósítási módjainak járjanak utána a világhálón.

A sorozatnak mind a 13 része egyszerre jött ki, az egyes részek egy tinédzser lány halál utáni visszatekintését mutatják be azzal kapcsolatban, hogy mik vették rá őt arra, hogy eldobja az életét, illetve milyen hibákat követtek el a környezetében élő felnőttek és kortársak, amikor nem vették észre az intő jeleket.

A JAMA Internal Medicine című lapban közzétett kutatás készítői azért is tartják veszélyesnek ezt a jelenséget, mivel a tinik között 2009-től 2015-ig 14 százalékról 18 százalékra nőtt az öngyilkosságok aránya, míg az öngyilkossági kísérletek száma 6-ról 9 százalékra emelkedett. Éppen ezért a szakemberek szerint fontos lenne a WHO javaslatát szem előtt tartani, illetve ha már kijön egy ilyen sorozat, mint a „13 Reasons Why”, akkor minden egyes részben fel kellene tüntetni, hogy milyen segítséget kérhet az, akit öngyilkos gondolatok kerítenek hatalmába, hol találhat megfelelő szakembert, és kikhez fordulhat kérdéseivel.

 

 

Forrás: Medipress