2024. április 16 , kedd - Csongor

Picasso és Chanel a spanyol Thyssen-Bornemisza Múzeumban

Pablo Picasso képeiből és Gabrielle „Coco” Chanel ruháiból nyílt kiállítás a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban. Letisztult stílusú, elegáns ruhákból, olajfestményekből, rajzokból tárul a látogatók elé a XX. század két, nagy hatású művészének egymásra gyakorolt hatása.

A madridi múzeum munkásságuk 1915 és 1925 közötti időszakát szemlélteti négy tematikus teremben. A termekben időrendi sorrendben követhetjük végig egymásra gyakorolt hatásukat, és közös munkájuk eredményeit, írja az EuroNews.

The Chanel style and Cubism teremben láthatjuk, hogyan hatott a kubizmus Chanel művészetére, miként ötvözte a geometriai formákat már legkorábbi terveiben.

Ruháit jellemzően egyenes, olykor merev vonalakkal rajzolta meg, mely szintén a kubizmus hatását érzékelteti művészetében. Kalapjaiban, majd később ruháiban – melyeket megfizethető anyagból készített – megfigyelhető Chanel fekete, fehér és bézs színek iránti szenvedélye.

Nemcsak Picasso hatott a divat nagyasszonyára, Coco Chanel is befolyásolta a kubista festőt. Picasso első felesége, az orosz balett-táncos, Olga Khokhlova egyike volt Chanel leghűségesebb megrendelőinek. A táncosról készült portrék mellett a divattervező korai alkotószakaszának néhány darabját állították ki az Olga Picasso teremben.