2024. április 16 , kedd - Csongor

Menekültek kerültek kapcsolatba az IKEA Magyarország Munkavállalói készségek programjával

A háború kezdete óta Ukrajnából elmenekült több mint hatmillió ember globális és helyi támogatása rendkívüli méreteket öltött. A menekültek útja azonban még korántsem ért véget.

Az UNHCR, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megerősítette, hogy a konfliktusok, az erőszak, az emberi jogok megsértése és az üldöztetés elől menekülni kényszerülő emberek száma a modern történelemben először haladja meg a 100 milliót, ami Csehországot, Magyarországot és Szlovákiát is közvetlenül érinti. Az eseményekre reagálva az IKEA a továbbiakban is részt vesz a humanitárius segítségnyújtásban és a menekültek integrációjában.

Az IKEA Magyarország 2021-ben indította el a Skills for Employment (Munkavállalói készségek) programját a menekültek számára azzal a céllal, hogy 2023-ig 32 új munkatársat alkalmazhasson. Már több mint 10-en dolgoznak a vállalatnál, és jelenleg is folyamatban vannak pályázatok.  A program részeként az IKEA a Menedék Egyesülettel közösen több mint 180 órányi készségfejlesztő- és nyelvtanórát tartott több mint 25 résztvevő számára.

Idén az Ingka Csoport az UNHCR-rel, valamint a Menedék Egyesülettel együttműködve most elindítja az „Együtt minden menekültért” elnevezésű figyelemfelkeltő kampányt, mely június 13-án kezdődik és június 20-án, a menekültek világnapján éri el a csúcspontját. Amellett, hogy a kampány kifejezett célja a menekültekkel kapcsolatos előítéletek és tévhitek lerombolása és az empátia előmozdítása, az Ingka Csoport azt reméli, hogy sikerül 20 millió eurót összegyűjtenie az UNHCR számára a finanszírozási hiány megszüntetésére és a menekültekkel kapcsolatos humanitárius vészhelyzetek támogatására. 2022 augusztusáig gyorsan és egyszerűen adományozhat bárki online és az IKEA alkalmazáson keresztül, amennyiben a vállalat internetes felületén vásárol.

„A menekültek és a lakhelyüket elhagyni kényszerült emberek világszerte olyan lehetőségeket keresnek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy jobban beilleszkedjenek egy új közösségbe. A vállalatok és a magánszektor ebben egyaránt jelentős szerepet játszhat. Egyértelmű számunkra, hogy a menekültek olyan sokszínűséget, új készségeket és perspektívákat hoznak magukkal, amelyek az üzleti élet és a társadalom javát is szolgálják” – állítja Roman Bojko, az IKEA magyarországi, csehországi és szlovákiai régiójának egyenlőségért, sokszínűségért és befogadásért felelős vezetője. Hozzáteszi, hogy mindannyiunk számára biztosítani kell a jogot a jobb élethez – függetlenül attól, hogy kik vagyunk és honnan származunk. A menekültek munkakeresésének támogatása nem csupán humanitárius erőfeszítés, hanem üzleti szempontból is előnyös.