2024. április 16 , kedd - Csongor

Adományozás a XXI. században – „Hisszük, hogy a mai kor technikai eszközeit használni kell az adománygyűjtésben is”

Zarka Dénessel, az Avilai Szent Teréz templom állandó diakónusával beszélgettünk az adományozásról.

– Lehet, hogy furcsa a kérdésem, de van különbség a Covid előtti adományozási szokások és a jelenlegi között?

– A kérdés egyáltalán nem rossz. Régebben a legtöbben perselybe dobták az adományokat, illetve a sekrestyében szintén készpénzben adományozhattak a hívek.  Ez némileg megváltozott, különösen a Covid időszak óta, így aztán a személyes készpénz kifizetés ebben az időben visszaszorult.

Zarka Dénes

– Hogy látja? Az összeg mennyiségét illetően pozitív vagy negatív az adományozás?

– A Covid járvány óta a készpénzes adományozás gyakorlata mellett jóval erőteljesebben jelent meg a nem készpénzes adományozás, gondolok itt például a banki átutalásokra.

A Terézvárosi templom, aminek a diakónusa vagyok, a járvány alatt online szertartásokat tartott és ezek idején a videó üzenetekben hívtuk fel a figyelmet erre a lehetőségre.  A banki átutalás, ami korábban is volt, ebben az időszakban nagyon megerősödött. További lehetőségként a bankkártyás adományozást 2022 szeptemberétől vezettük be, ami kifejezetten egy külön csatornát jelent.

-Itt most az adomány totemre gondol?

– Igen. Erre korábban nálunk nem volt lehetőség. Bár az adomány totem előtt egy kicsit megerősödött az átutalásos adományozás, a totemoszlop bevezetésével már a bankkártyás adományozás is megindult a templomunkban. Egyébként, őszintén bevallva sok templomban már korábban is volt erre lehetőség.

-Mit szólt hozzá, amikor megkeresték önt ez ügyben?

-Igazság szerint én kerestem meg Gábort (Fodor Gábor, a Change Hungary alapítója – a szerk.). Úgy történt, hogy állandó diakónusokkal családostól kirándultunk egy zarándokhelyre, ahol ugyan nem volt liturgia betervezve délelőttre, a plébános úr mégis misét tartott nekünk, bemutatta az orgonát és énekelt a gyerekeinknek ezért úgy gondoltuk, hogy adományozni kellene. A plébános úr ugyan elzárkózott az adományok elől, arra nem gondolt, hogy a templom előterében van egy totemoszlop. Úgyhogy mi odamentünk a diakónus társammal és bankkártyával adományoztunk, mert nagyon hálásak voltunk, hogy ilyen lelki adományokban részesített minket.

Amikor hazaértem azon gondolkodtam, hogy én, mint a Terézvárosi templom diakónusa nem tudnám-e átültetni ezt a fajta jó élményt a mi plébániánkba is, hiszen a szertartásokon kívül is nagyon sok hívő turista megfordul napközben a templomunkban.  Ezért írtam a plébános úrnak egy levelet, aki azt mondta, hogy csak a legjobbakat tudja mondani a totemoszlop üzemeltetőjéről, Fodor Gábor úrról. Miután megkaptam az összeköttetést, plébánosom megbízásából felvettem vele a kapcsolatot, és 2022 szeptemberére elkészült a Terézvárosi Plébánia totemoszlopa a grafikával és azzal a speciális eszközzel, amivel az adományozást meg lehet tenni.

– Az idősebb hívek, hogy álltak ehhez az újdonsághoz? Ők is használják?

– Mi az hogy!(nevet) Először is a szentmisére járók közössége biztosan. Amikor elindul a készpénzes perselyezés, vannak híveink, akik mutatják, hogy ők már az online perselybe adományoztak. Ez azt jelenti, hogy pár hívő átszokott a készpénzről a totemoszlopos, bankkártyás adományozásra. A liturgia során többen most már kényelmesebbnek és egyszerűbbnek tartják azt. Másrészt azok a hívek, akik turistaként járnak Budapesten, és akár nem is váltanak ki forint készpénzt. Egyébként semmi ellenállást nem látok, még senki nem mondta a templomban az elmúlt hónapokban, hogy őket zavarná, emellett bizonyos híveink kifejezetten rászoktak.

A mi templomunk, csak úgy, mint a Szent István Bazilika, a világörökség része. Budapestnek egy ikonikus helye, így aztán sok külföldi tér be hozzánk, keresztény, nem keresztény egyaránt. A folyamatosan hömpölygő turista áradat az adományozó automatán keresztül jelentős adományokat tesz, mert értékelik, hogy a Terézváros sarkán egy ilyen csodálatos templom áll, a betérő csöndet, nyugalmat, békét talál. Ez az összeg a maga módján legalább olyan jelentős, mint a helyi közösség adományozás.