2024. április 17 , szerda - Rudolf

„A kellemes hőmérséklet felülről érkezik”

A Zehnder Group AG a nemzetközi fűtéstechnikai piac tradicionális, innovációkban elöl járó vállalatcsoportja, alkalmazottainak száma meghaladja a 3000 főt. Köszönhetően a folyamatos fejlesztéseknek, innovációknak, a vállalatcsoport mára a szellőzési megoldások megbízható, nagy elismertségnek örvendő gyártója. Tóth Istvánnal, a magyarországi képviselet értékesítési vezetőjével beszélgettünk a több mint 100 éves cégről.

-Mióta vannak Magyarországon és mivel foglalkoznak?

-A Zehnder 2008-ban nyitotta meg önálló magyarországi képviseletét. Először sugárzóernyők és radiátorok forgalmazásával voltak jelen, majd 2010-től a szellőzés termékcsoport is elérhető.  A hővisszanyerő fűtési megoldások a 90-es évek legvégétől van a portfóliónkban.  A cégcsoport a fűtőtestgyártás egyik nemzetközi piacvezetője és a hővisszanyeréses légkezelős rendszerek vezető gyártója Németországban. Termékválasztéka a formatervezett fűtőtestektől a kompakt energiaközpontokig, továbbá a kényelmes légkezelési rendszerektől a hűtő-fűtő mennyezeti sugárzópanelekig terjed. A kereskedelmi képviselet forgalmazók, kivitelezők kiszolgálásával foglalkozik, igényeiket közvetlenül a németországi raktárközpontból szolgáljuk ki.

-Ezeket kifejezetten új építésű házakba ajánlják?

-Azt első kérdés mindig az ingatlan minősége energetikai szempontból. Ha a szerkezete, hőszigetelése, nyílászárója rendben van, akkor lehet értelme korszerű fűtési megoldást építeni bele.  Először az épület termikus burkát kell rendbe tenni. Ha ott gondok vannak, akkor mindegy hogy milyen korszerű fűtési megoldással szereljük az épületet, mindenféleképpen az utcát fűtjük.

-A visszajelzések mit mutatnak?

-Ha valaki épületfelújításban gondolkodik, akkor  hőszigetelésről és nyílászáró cseréről mindenképpen lesz szó, és  talán a fűtés is szóba jön. Ha nyílászárót is cserélnek, gépi szellőzésre is szükségük lesz, különösen ha kondenzációs kazán is bekerül. Ez az általános eset.

-Magánemberek vagy kivitelezők  keresik önöket inkább?

-A magyarországi értékesítés forgalmazókon keresztül történik. Ha formatervezett radiátorokról beszélünk, ott főleg magánszemélyek vásárolnak a belsőépítészük tanácsára. A szellőztető rendszereknél elég vegyes, ami azt jelenti, hogy magánszemélyek is sokszor kopogtatnak és persze sok kivitelező van, aki havi szinten keres minket.

-Piacvezetőként nem elhanyagolható az innováció.

-Mi egy svájci központú német cég vagyunk, a hővisszanyerő szellőzés témának a nyugat európai piacvezetői, így kézenfekvő, hogy nálunk nagyon intenzív az innováció. De ez mindig így volt, az ötvenes években úttörők voltunk például a sugárzó ernyők terén. Rendszeresen jelenünk meg újdonságokkal, amelyeket néhány év elteltével a versenytársak követnek. Szóval igen. Mi kifejezetten innovatív cég vagyunk.

-A dizájn radiátoroknál…?

-…ott technikai újdonságot nehéz mutatni már, de akármelyik termékcsoportunkat nézzük, a maga idejében mindegyik egy innovatív nóvum volt. De kifejezetten innovatív radiátorunk pl. a Vitalo típus, amely rendkívül vékony, mégis nagy teljesítmény leadására képes. Ennek a gyártásánál újszerű anyagokat használunk.

-Mi az, amiben abszolút piacvezetők?

-Egyértelműen  lakossági szellőztetőkben, a nyugat-európai piacok többségében.

-Ha jól tudom jelenleg hölgy a cégvezető, ami nem mindennapi ebben az iparágban.

-A Zehndert Svájcban alapították 1895-ben családi vállalkozásként, és a mai napig az is maradt. Most tartunk a negyedik generációnál. A részvényeket a svájci tőzsdén jegyzik, de nagyobb részben a család birtokolja. Az igazgatótanács elnöke jelenleg Hans-Peter Zehnder úr,  de most zajlik egy generációváltás, megjelent a női vonal, mert az ötödik generáció, Zehnder úr lánya is részt vesz már a vállalat irányításában.

(X)

Kapcsolódó cikk:

7.0 Energiatakarékos épületek szellőzése