2024. április 16 , kedd - Csongor

A jövő a robotvezérelt operációé

A robotasszisztált sebészeti rendszerek előnye, hogy a beavatkozások biztonságosabban, precízebben hajthatók végre, a betegek gyorsabban felépülnek, így rövidebb időt kell a klinikán tölteniük. Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen indulhatott el a komplex robotsebészeti program kiterjesztve az oktatásra, kutatásra és a gyógyításra is.

Még egy év sem telt el azóta, hogy 2021 augusztusában a Semmelweis Egyetemre érkezett két napos bemutatkozásra a Da Vinci Xi robotsebészeti műszer, amelyet akkor még I. Sz. Sebészeti (mai nevén: Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai) Klinikán próbálhattak ki az egyetemi munkatársai és hallgatói. Kilenc hónappal később pedig munkába állt a klinikán az egyetem immár saját műszere, amellyel május 24-én hajtották végre az első műtétet, melyet másnap további két robotvezérelt operáció követett.  Az első beteg a beavatkozást követő második napon már el is hagyhatta a klinikát.

„A fővárosi klinikán található negyedik generációs robot (DaVinci Xi) a ma ismert legfejlettebb technológiai háttérrel – az oktatásra, képzésre is lehetőséget teremtő két sebészeti konzolos megoldással  – képes biztosítani egyszerre a betegek gyógyítását, az orvostanhallgatók és a fiatal szakorvosok képzését Közép-Kelet Európa legjobb egyetemén, miközben segíti a klinikai kutatások eredményességét is „– mondta dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint ez az új technológia teljesen új horizontokat nyit meg nemcsak a sebész kollégák számára, hanem jövő doktorai számára is, hiszen elkerülhetetlen, hogy a robottechnológia bekerüljön a következő 30-40 év orvosainak graduális és posztgraduális képzésébe. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki robottal operál majd, de ez nagy lehetőség a sebészetben és más egyéb diszciplínákban egyaránt.