2021. március 2 , kedd - Lujza

1956 – művészeti pályázat

Szeptember 15-ig lehet jelentkezni a Magyar Írószövetség három kategóriában kiírt művészeti pályázatára.

“A cél felhívni a figyelmet arra, hogy az írók, az írószövetség milyen fontos szerepet játszottak a forradalom időszakában. Úgy látjuk, hogy 1956 irodalmi anyaga, történeti feldolgozottsága még mindig nincs a helyén a tananyagban” – fogalmazott Szentmártoni János.

Mint kifejtette, az irodalmi kategória novellaíró-pályázata a 45 év alattiakat célozza meg; a legjobb művek egy antológiában fognak megjelenni. A képzőművészeti kategóriában a felsőoktatási intézmények szakirányú képzéseinek hallgatói pályázhatnak; a legjobb művekből októberben kiállítást rendeznek.

A zenei kategóriában a középiskolás poprock zenekaroktól várják a pályaműveket, amelyekben Gérecz Attila, a forradalomban 27 évesen hősi halált halt költő Az így bocskorosan című versét kell megzenésíteni. A legjobb zenei pályázatok nyilvános döntőn mérik össze magukat.

Szentmártoni János elmondta, hogy az irodalmi és a képzőművészeti kategóriában a győztesek 300-300 ezer, a második helyezettek 200-200 ezer, a harmadikok 100-100 ezer forintot kapnak, a zenei terület összdíjazása 700 ezer forint, ebből stúdiófelvételeket, fellépéseket támogatnak, hangszervásárlási utalványokat osztanak ki.

Az elnök kiemelte, hogy a Magyar Írószövetség számos kiadványt jelentet meg és rendezvényt szervez az 1956-os emlékév alkalmából, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával. A művészeti pályázatokról a www.iroszovetseg.hu/1956 oldalon találhatók részletes információk.

 

 

mti.hu

Facebook hozzászólások