2023. szeptember 27 , szerda - Adalbert

Zöld építészeti trendek

A klímaváltozás az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb környezeti-társadalmi kérdésévé vált. Az építőiparnak kiemelt felelőssége van a kérdésben, hiszen a természetet jelentősen terheli az épített környezet, ráadásul a világ széndioxid-kibocsátásának 23 százaléka ebből az iparágból származik.

Az ENSZ által kitűzött Fenntartható Fejlődési Célok (UNESCO SDG) tizenhét cselekvési területe közül a tizenegyedik a Fenntartható városok és Közösségek. Ennek céljain túl számos másik területhez is kapcsolódik az építőipar, ezért sürgető, hogy az iparág szereplői elköteleződjenek az érintett területeken való aktív fellépés mellett – áll a közleményben.       

A városi életforma együtt jár azzal, hogy az ember napjának 90%-át a négy fal között tölti, az épületben eltöltött idő pedig nagy hatással van az ott élő vagy azt használó emberek közérzetére és egészségi állapotára. Ezért az egészségre és jóllétre való törekvés is egyre fontosabbá válik egy épület tervezési folyamata során.

Az Újbudán a Paulinyi-Reith & Partners tervei alapján épülő nagyszabású irodakomplexum, a Futureal által fejlesztett Budapest ONE esetében a tervezőknek szimulációk segítségével sikerült elérniük, hogy az épület belső tereiben a lehető legoptimálisabb természetes megvilágítás legyen. Ehhez a tájolás mellett a nagyméretű üveg homlokzati elemek is hozzájárulnak, amelyek káprázatmentesen engedik be a fényt az épületbe, ezzel ideális munkakörnyezetet teremtve. Áramlástani vizsgálatok eredményeire alapozott épület-kialakítással sikerült az épületben a levegő minőségét természetes szellőzéssel javítani.

A nagy zöldfelületekkel ellátott belső udvar nemcsak az épületben dolgozók, de a környékbeliek számára is kellemes kikapcsolódást nyújt majd, közelebb hozva a természetet a városi mindennapokhoz. Az épület használóinak jó közérzetét és egészségi állapotát a zajvédelmi megoldások is elősegítik.

“Az építőiparban mutatkozó trendek is azt mutatják, hogy olyan épületekre van igény, amelyek energiahatékony és környezetkímélő módon képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez, felhasználva a legkorszerűbb technológiai innovációk nyújtotta lehetőségeket” – összegezte a témát Dr. Paulinyi Gergely, a P-RP elnök-vezérigazgatója.