2022. január 21 , péntek - Ágnes

A vonaltánc a sétánál is jobb fegyver Alzheimer-kór ellen

Úgy tűnik, a tánc nem csak a közérzetet és az állóképességet javítja, de demencia ellen is jelenthet egyfajta védelmet. Persze nem kell komoly koreográfiára gondolni, az egyszerű vonaltánc a nyugdíjasok számára könnyen elsajátítható.

Egy friss német kutatás szerint a tánc olyannyira kedvező mozgásforma az idősek számra, hogy még a sétánál és a biciklizésnél is kedvezőbb a hatása. A szakemberek tizennyolc hónapon át 62 olyan emberen tesztelték a különféle mozgásformák hatásait, akiknek átlagéletkora 68 év körül alakult. A kognitív tesztek mellett az agy memóriáért felelős részét, a hippokampuszt is tesztelték.

Az egyik csoport hagyományos, ismétlődő tornagyakorlatokat végzett 90 percben, míg a másik csoport tagjainak egy több lépésből álló, de még egyszernek nevezhető koreográfiát kellett elsajátítaniuk. A Frontiers in Human Neuroscience című szaklapban publikált anyag szerint a táncos csoport tagjainak hippokampusza megnagyobbodott, ami nagyobb védelmet jelentett a memóriavesztés és a demencia ellen.

„Természetes, hogy mindenki hosszú, egészséges, szellemileg friss életre vágyik. Úgy tűnik, a testmozgás mindenképpen segít, a tánccal járó koreográfiatanulás és társasági élet abszolút segítséget jelent” – mondja Dr. Louis Walker, az Alzheimer’s Society munkatársa.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások