2024. február 27 , kedd - Ákos, Bátor

Vízivással csökkenthetők a húgyúti fertőzések

Egy friss kutatás szerint, azoknál a nőknél, akik naponta másfél liter vizet megisznak, felére csökken a húgyúti fertőzés kialakulásának kockázata, ami amúgy sok felnőtt nő életét keseríti meg.

A húgyúti fertőzés gyakran a védekezés nélküli szex eredménye, de gyakran jelentkezik olyanoknál is, akik tartós kapcsolatban élnek, illetve védekeznek az együttlét során. A Maiami Egyetem Orvosi Iskolájának szakemberei szerint azonban, aki kellően hidratált, aki elég vizet iszik, azt elkerülheti ez a probléma.

A kutatók a vizsgálat során 140 nőt kísértek figyelemmel, és azt találták, hogy azoknál, akik sok vizet ittak, 3,1 helyett átlagosan csupán 1,6 alkalommal jelentkezett a fertőzés a vizsgálat egy éve alatt, ami 48 százalékos csökkenést jelent, vagyis igen látványos a különbség ahhoz képest, hogy semmi különöset nem kell tenni, csupán vizet inni. Az orvosok egyébként emellett még a szex előtti és utáni pisilést javasolják általában a problémára, valamint természetesen az óvszer használatát az együttlét során, aki a komolyabb fertőzésektől is véd.

A folyadékfogyasztás valószínűleg azért segít, mert a hólyagból távozó baktériumok mennyisége növekszik általa, illetve a vaginából a hólyagba kerülő baktériumok koncentrációja is csökken, amiből az következik, hogy a húgycsövet borító sejtekhez kisebb eséllyel jutnak el, így a fertőzés sem tud kialakulni.

 

Forrás: Medipress