2024. február 27 , kedd - Ákos, Bátor

Vigyázz, ha jön a szarvas!

Ahogyan Afrika szavannáin az oroszlán, úgy Közép-Európában, miként hazánkban is, a gímszarvas az állatok királya. Nem véletlen érdemelte ki ezt a rangos titulust magasztos kiállásával ez a fenséges állat. Már történelmünk regéiben is szerepel a csodaszarvas, mint jelenés, amelynek kivetülése a gímszarvasban testesül meg, s a magyar történelem és kultúra kultikus alakjává vált.

Azt tudni kell, hogy a gím párzási időszaka (vadásznyelven: bőgés, üzekedés) szeptemberben van, ilyenkor a bikákban vágyra kelnek a hormonok, s megkezdik feltartóztathatatlan útjukat a nőstények, azaz a tehenek felé. Ebben az időszakban a hímek felhagynak rejtett, remete életmódjukkal és fejvesztve, minden akadályt átvágva törtetnek át erdőn, mezőn, mezőgazdasági területeken, akár közúton is. Fokozott figyelemmel kell lenni tehát az őszi hónapokban vezetés közben, főképp a vadátkelésre, vadveszélyre figyelmeztető tábláknál, ugyanis ebben az időszakban bőgéskor sokkal sűrűbben találkozhatunk vaddal, mint máskor.

Nincs országos összesítés a vadgázolásos balesetekről, ettől függetlenül rendszeresen előforduló eset az utakon. Ha megtörténik a vaddal való ütközés, akkor első dolgunk kitenni az elakadásjelzőt és értesíteni a rendőrséget a balesetről. A rendőrség hívja ki a helyszínre a területhez tartozó vadásztársaság hivatásos vadászát, aki adott esetben elszállítja az elpusztult állatot. Az ilyen esetekben nehéz megállapítani, hogy ki éppen a vétkes, a felelős a történtekért.

Nem csak az autókban keletkezhet nagy méretű kár, de a vadásztársaságot is anyagi kár éri. A különböző vadak vadgazdálkodási értéke eltérő, egy mezei nyúl 20.000 Ft, agyarat viselő vaddisznó értéke 600.000Ft, egy termetes, érett gímbika 3,5 millió forintba is kerülhet. Mivel a vad az állam tulajdona, elejtésére pedig csak vadásztársaságok jogosultak, ezért az elütött állat megtartása lopásnak minősül.

Kifejezetten figyeljünk tehát oda a szeptemberi gím- és az októberi dámszarvas üzekedésekor a vezetésre, bármelyik pillanatban érhet minket egy kellemetlen élmény.

 

 

Szerző: Varga Tibor