2023. szeptember 28 , csütörtök - Vencel

Ultrahangkészüléket adományoz a HM a koraszülöttek ellátására

Ultrahangkészüléket vásárol a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának (MH EK PIC), a két-három héten belül érkező berendezés a koraszülött babák ellátását segíti majd.

Hangsúlyozta, hogy a csecsemők teste nagyon pici, ezért különleges műszer szükséges a vizsgálatukhoz. Nem a koraszülötteket kell az ultrahangkészülékhez vinni, hanem fordítva – jegyezte meg.

A legfontosabbak a családok, és lényeges, hogy minél több gyermek születhessen meg – hangoztatta az államtitkár, aki egy Nagy gondoskodás kicsi szíveknek! feliratú táblát tartott fel az ultrahangkészülékről.

A kormány többféleképpen segíti a koraszülött-ellátást. Egy most elindított program 3,8 milliárd forint összértékben támogatja a koraszülött és az újszülött intenzív osztályok bővítését, amelyek műszaki fejlesztés keretében egyebek mellett lélegeztetőgépeket, inkubátorokat és diagnosztikai eszközöket vásárolhatnak.

Egy másik projekt keretében 1 milliárd forintot biztosítanak a közép-magyarországi gyermeksürgősségi ellátás fejlesztésére.

A Fiatal Családosok Klubjának képviseletében felszólaló Somogyi-Soós Anita közölte, hogy a családszervezetek december 3-ai jótékonysági adventi vásárának idei kedvezményezettjei a koraszülött babák és családjaik lesznek.

Az adományokat a Melletted a helyem egyesület segítségével juttatják célba. Szeretnék megmutatni, hogy a civilek erős összefogásával jó célok valósulhatnak meg. A kezdeményezéshez már több mint ötven családszervezet csatlakozott, valamint cégek, közéleti szereplők is erősítik azt.

Nádor Csaba, az MH EK PIC vezetője, a Melletted a helyem egyesület egyik alapítója arról tájékoztatott, hogy Magyarországon évi nyolcezer koraszülött gyermek jön a világra. A centrumban közülük kétszázhúszat-kétszáznegyvenet látnak el, nyolcvan baba súlya még a másfél kilogrammot sem éri el.

Megköszönte az ultrahangkészüléket, amelynek egy ideje már nagy hiányát látták. Egyre több olyan babát gondoznak, aki nem egyszerűen koraszülött, de valamilyen szívfejlődési rendellenességet is mutat – közölte.

Úgy fogalmazott, hogy hivatásának megfelelő végzéséhez drága műszer, drága gyógyszer és jó csapat egyaránt kell. Utóbbi nemcsak orvosokból, nővérekből vagy takarítókból áll, hanem a szülőkből is, sok mindent ugyanis csupán ők tudnak biztosítani. Példaként említette a bőr-bőr kontaktust és az anyatejet.

A szervezők közlése szerint az ultrahangkészülék ára mintegy 17 millió forint.

 

Forrás: MTI