2019. május 23 , csütörtök - Dezső

Újratanulással leküzdhető a fóbia

A valamilyen fóbiával küszködő ember rendszerint tisztában van betegségével és a szorongás túlzott mértékével, azonban a fóbiát okozó személyt, tárgyat még félelemkeltőbb tulajdonságokkal ruházza fel, mint magát a problémát, ezért nem tud túltenni a fóbiáján.

A szociális fóbiák a szorongás ama fajtái, melyek olyan mértékű irracionális félelmekkel járhatnak, hogy a beteg akár képes a leghétköznapibb szituációkat is elkerülni, csakhogy biztonságban érezze magát. Sokan közülük szégyellik magukat ezért, pedig a fóbia komoly dolog, és szerencsére kezelhető – írja a Webbeteg.

A fóbiás betegek félelme sokkal mélyebbre nyúlik vissza, mint azt gondoljuk. A megnyugtatásuk nem előnyös, ugyanis akkor attól tartanak, hogy mi nem értjük meg őket, ettől sokkal távolságtartóbbak lesznek. Ők ugyanis már amiatt is aggódnak, hogy a félelmeiket mások nem értik meg.

Például hiába tudják, hogy ami előttük van, az nem mérges pók, nem tudják megállni, hogy ne undorral és félelemmel reagáljanak bárminemű pókra.

A fóbia terápiás kezeléssel leküzdhető. A terapeuta egy sor félelmetes szituációt ír össze, majd a betegnek ezeket meg kell tapasztalnia, természetesen mindig a legkevésbé félelmet keltő helyzettől haladnak az egyre félelmetesebbek felé. Ezen alkalmak során a beteg megtanulja, hogy a pánik mindig csökken, illetve elmúlik néhány perc eltelte után.

Az egyre nehezedő szituációk segítségével megtanulja leküzdeni félelmét.

Facebook hozzászólások