2020. május 31 , vasárnap - Angéla

Új oltás a magas koleszterinszint ellen?

Szakemberek egy csoportja kifejlesztett egy olyan “védőoltást”, amely magas koleszterinszint ellen véd. Az oltás azok számára ajánlott, akik képtelenek gyógyszerrel kordában tartani koleszterinszintjüket.

Az oltás évente egyszer kerülne beadásra, és a tervek szerint hat év múlva elérhető lesz a betegek számára. A korai, egereken végzett kísérlet szerint a holland Leideni Egyetem munkatársai megállapították, hogy az egyelőre csak ATO4A néven emlegetett vakcina 53 százalékkal képes csökkenteni a koleszterinszint, így segítségével a vérerekben okozott kár mintegy 64 százalékkal csökkenthető.

A jövőbeni vakcina célcsoportjába azok az emberek tartoznak, akik a hagyományos gyógyszeres megoldást nem vehetik igénybe koleszterinszintjük csökkentésére, mivel korábban szívinfarktusuk volt, illetve bizonyos mellékhatások miatt nem szedhetnek napi szinten gyógyszert. Szóba jöhet még a vakcina alkalmazása az Alzheimer-kórban és demenciában szenvedők esetén is, akik nem feltétlenül emlékeznek arra, hogy be kell venniük a gyógyszert.

Csak Nagy-Britanniában kb. 6 millió ember szed gyógyszert magas koleszterinszint ellen, hogy így csökkentsék a szívinfarktus, a stroke és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kockázatának elkerülésére.

„Ez egy tökéletes alternatíva a gyógyszer helyett, elég évente egyszer beadni ugyanabban az időszakban , és nem kell odafigyelni a napi szintű gyógyszerszedésre” – mondja Oliver Siegel, a vakcinát fejlesztő, Affiris nevű osztrák biotech cég vezérigazgatója.

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások