2020. október 20 , kedd - Vendel

Új értékek a vérnyomás mérésekor

Az amerikai szakmai szervezetek által bevezetett új protokoll szerint a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít. Ennek okán az Egyesült Államokban 75 millióról 103 millióra emelkedett a magas vérnyomással diagnosztizáltak száma.

Megváltozott a magas vérnyomás definíciója és kezelése is az American Heart Association és az American College of Cardiology szerint. A módosítás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket is figyelmeztessék az orvosok a veszélyekre, és még azelőtt életmód-változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.

Ez alapján a 65 év felettiek háromnegyede magasvárnyomású betegnek fog számítani, de a fiatalok között is jelentősen meg fog növekedni ez a szám. :

  • a 20-44 év közti férfiak 30 százaléka, a nők 19 százaléka,
  • a 45-54 év közti férfiak 50 százaléka, a nők 44 százaléka,
  • az 55-64 közt férfiak 70 százaléka, a nők 63 százaléka tekintendő ezután magasvérnyomás-betegnek.

Korábban a 65 éven aluliaknál a 140-es felső értéktől számítottak magas vérnyomást, az ennél idősebbeknél pedig 150től. A szakértők szerint ezzel a csökkentéssel, vagyis azzal, hogy az idősebbeknek is azokat a célértékeket jelölték ki, mint a fiatalabbaknak, jelentősen csökkenthető a 65 éven felülieknél a szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség és a szív-érrendszeri okok miatt bekövetkező halálozás kockázata.

A továbbiakat itt olvashatja!

 

Forrás: házipatika.com

Facebook hozzászólások