2022. január 21 , péntek - Ágnes

A tea és a nők

Az epigenetikus változás tulajdonképpen egyes gének ki- vagy bekapcsolódását jelenti környezeti hatások következtében. Egy friss kutatás szerint a rendszeres teafogyasztás olyan epigenetikus változásokat okoz a nőknél, amely a rákkal és az ösztrogén-anyagcserével is interakcióba lép.

Nem túl meglepő, hogy a környezeti hatások és az életmód egyaránt hatással vannak az epigenetikai változásokra: a dohányzás, a szeszfogyasztás tekintetében ez mind igaz, de a teafogyasztással kapcsolatban eddig nem született hasonló eredmény. Az korábban már kiderült, hogy a tea- és kávéfogyasztás fontos szerepet játszik abban, hogy a daganat milyen gyorsan növekszik: általában lassul a folyamat, ahogyan a gyulladás mértéke is csökken.

Az Uppsala University friss kutatása szerint a változás csak a nőkre jellemző, ahogyan a legtöbb epigenetikus változás a rákkal és az ösztrogénnel hozható összefüggésbe. „Más és más biológiai válasz létezik a teára a nők és a férfiak esetében a kutatások szerint, ugyanakkor az is igaz, hogy a nők átlagban több teát fogyasztanak, mint a férfiak” – fogalmaz a kutatást vezető Weronica Ek.

Érdekesség, hogy a kávéfogyasztók esetében a szakemberek nem ismertek fel hasonló epigenetikus változásokat. A tanulmány eredményei alapján sajnos még nem lehet új, pontosabb megállapításokat tenni arról, hogy a teafogyasztás milyen hatást gyakorol az egészségünkre.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások