2020. július 11 , szombat - Nóra, Lili

Nehéz megmondani mitől van a száraz köhögés

A száraz köhögés egy kellemetlen panasz, amely megkeserítheti a mindennapokat. Pedig valójában a szervezet védekezőrendszerének fontos része, célja, hogy megszabadítsa a testet a káros anyagoktól.

Megkülönböztetünk hurutos vagy száraz köhögést, illetve ingerköhögést. A panasz gyakran akut formában jelentkezik, így például nátha esetén rendszeres, hogy a betegség korai szakaszában fájó, égető száraz köhögést tapasztalunk, ami aztán idővel – lényegében enyhülve – átfordul hurutos köhögésbe – írja a házipatika.com.

A szűnni nem akaró száraz köhögéssel mindenképpen orvoshoz kell fordulni, viszont a pontos diagnózis meghatározása meglehetősen nehézkes, ugyanis számos tényező állhat a probléma mögött. Egy-egy vírusos vagy bakteriális eredetű légúti fertőzés, hörghurut, tüdőgyulladás, tüdőfibrózis, allergia és asztma éppúgy kiválthatja a szimptómát, mint a szennyezett vagy túl száraz levegő, amely irritálja a légutakat. Daganatos megbetegedések ugyancsak kiválthatják a panaszt, a tüdőrák egyik fő figyelmeztető jele éppen a krónikus köhögés, amely időnként véres köpetürítéssel, sípoló légzéssel, légszomjjal társulhat.

Meglepő lehet, de a reflux is lehet az alapprobléma, mivel a nyelőcsőbe visszajutó savas tartalom ingerheti a nyálkahártyát. De a köhögést kiválthatja pszichés eredetű probléma is: a szorongás is kiütközhet ilyen testi tünetben. Azért ne feledjük, hogy a dohányzás is okozhatja az ingerköhögést.

 

Forrás: házipatika.com

Facebook hozzászólások