2021. január 21 , csütörtök - Ágnes

Mozogjunk többet és tovább élünk

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint már napi fél óra testmozgással több millió idő előtti halálesetet lehetne megelőzni világszerte, valamint a szívbetegségek száma is jelentősen csökkenthető lenne.

A The Lancet című lapban közzétett kutatást vezető Scott Lear, a British Columbia Simon Fraser Egyetemének professzora munkatársaival több mint 130 000 harmincöt és hetven év közötti személyt kísért figyelemmel 17 országból hét éven át, és arra a megfigyelésre jutott, hogy amennyiben a résztvevők mind betartották volna a WHO ajánlását a napi mozgásmennyiség tekintetében, ami heti 150 perc közepes nehézségű mozgást jelent, akkor 20-ból egy szívbetegség, illetve 12-ből egy idő előtti elhalálozás megelőzhető lett volna. A mozgás lehet akár házimunka vagy a munkába történő gyaloglás is, akik mozogtak eleget, azok körében mind a szívbetegségek, mind a korai elhalálozások száma alacsonyabb volt.

Mindez azért jó hír, mert míg az olyan ajánlások, mint a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, az alacsonyabb jövedelműek számára nehezebben megoldható, addig ezek a mindennapi mozgásformák mindenki számára egyformán  kivitelezhetőek, ugyanakkor hosszú távon is kedvező hatással vannak az egészségre.

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások