2019. július 18 , csütörtök - Frigyes

Mobilunk a légzésünket is figyeli

A technológiai pozitív példája. Egy olyan szoftvert fejlesztettek ki a tudósok, ami egy hőkamera segítségével mérni tudja a légzés sebességét. Ez különösképpen az egyedül élő, légzési problémákkal küzdő, esetleg az újszülöttek légzési nehézségeinek elkerülés végett válhat hasznossá.

Az University College London szakembere, Nadia Bianchi-Berthouze kutatásvezető elmondta: a program innovációs, tehát a következő időszakban úgy fogják tovább fejleszteni a rendszert, hogy az a számítógépen is használható legyen. Az asztali gépen lévő kamera segítségével a program kimutatja azokat a légzési nehézségeket, rendellenességeket, melyek olyan fájdalmak, amik a stresszel vannak összefüggésben – írja a Medipress.hu. A program kódolása során a fejlesztők arra is ügyeltek, hogy ne csak a probléma feltüntetését mutassa ki a szoftver, de relaxációs gyógymódot is, amellyel rendszerbe állítani és szabályozni tudjuk légzésünket.

Maga a hőkamera fontos eleme az algoritmusnak. Az algoritmus bármilyen hőkamera esetében alkalmazható, és pontosan képes az orrcimpa hőjét mérni mozgás közben is, ráadásul a korábbi módszerekkel szemben három dimenzióban képes érzékelni a környezetet.

A tesztek alatt a kamerát az alanyok arcától 20-30 cm-re illesztették fel sapkájukra, és egy vezeték segítségével összekapcsolták a kamerát az alanyok mobiltelefonjával. Az eredmények szerint ez a szoftver sokkal pontosabb a légzésérzékelő övnél, és a sportéletben is nagyszerűen alkalmazható teljesítményük optimalizálása céljából.

 

 

Facebook hozzászólások