2020. július 11 , szombat - Nóra, Lili

Miért egészségtelenek a magyarok?

Hazánkban az alkoholfogyasztás, az elhízás, a depresszió, az öngyilkosság mind olyan társadalmi jelenség, melyeknek többsége fölülmúlja az Európai Unió tagállamaiban mért állapotot. A legutóbbi Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet éves egészségjelentéséből leszűrhető, hogy a felsorolt problémák igenis valós és aggasztó problémák.

Az ország a túlsúlyosok kategóriájába esik, ennek köszönhetően nálunk a legmagasabb a szív- és érrendszeri betegek száma. Az Európai Lakossági Egészségfelmérés statisztikai kimutatása szerint az országban az emberek egyharmada a dohányzik. Amennyiben ezekből az egészségre káros fogyasztási cikkekből párat elhagyna mindenki növekedne az ország egészségi állapota.

A további statisztikák szerint a legálisan hozzáférhető, addikciót okozó szerekből az alkohol az, amely társadalmi szinten abszolút probléma. A vélhetően alulbecsült önbevallás alapján a magyar lakosság 5%-a számít nagyivónak és 20%-a mértékletes alkoholfogyasztónak. A halálozási becslések szerint a magyar értékek rosszabbak, mint a többi uniós országban. Az alkoholfogyasztás által történő halálesetek háromszorosát érintik a férfiak a nőkhöz képest.

A dohányzás és a túlsúly is tizedel. Igen, a magyarok 30%-a dohányzik, és ez folyamatosan nő. A dohányzás a felnőtt lakosság egészségveszteségének 16%-ért felelős, mely főként a daganatos megbetegedések és a keringési rendszer betegségein keresztül fejti ki hatását.

Túlsúly tekintetében a magyarok 54%-a elhízott. A nők 48%-a a férfiaknak a 61%-a rendelkezik magas testtömegindexel. Ennek okozója főképpen az egészségtelen táplálkozás és mozgáshiány, ami később a keringési rendszer betegségeiben játszik szerepet, de a cukorbetegségekkel, daganatos betegségekkel és mozgásszervi megbetegedésekkel is kapcsolatba hozhatók.

Mentális problémák a stressz miatt

Mára már a stressz is az egészséget veszélyezetető rizikófaktorok közé sorolható. Egyre több munkavállalónál jelentkezik a stressz, már-már a mindennapok állandó jelenségévé vált. Itthon is ez a legjellemzőbb, és a lelki zavarokból eredő panaszok komoly nagyságrendű munkahelyi teljesítményromláshoz vezetnek, továbbá kiviszik a rossz mentális közérzetet a család körébe is.

Mindennek a következménye a depresszió, ami hasonló mértékű roncsolást végez a testben, mint a stressz. A Magyar Pszichiátriai Társaság legutóbbi egészségügyi konferenciáján a magyar társadalom elé állították azt a tényt, miszerint a lakosság egyharmada küzd valamilyen depresszióval vagy lelki, mentális betegséggel. Ami ennél is aggasztóbb, hogy alig fordulnak orvoshoz ilyen problémákkal. Egy felmérés szerint 143 országból Magyarország a negyedik legdepressziósabb lakosságú ország.

 

Forrás: Femina.hu/HRGlobe

Facebook hozzászólások