2019. augusztus 18 , vasárnap - Ilona

A magányosak rosszabbul alszanak?

Brit kutatók szerint a magány az alvásra is rossz hatással van.

A kutatás során a King’s College London munkatársai több mint 2200 tizennyolc és tizenkilenc év közötti, walesi fiatalt kísértek figyelemmel, akik közül 25-30 százalék számolt be arról, hogy időnként, további 5 százalék pedig arról, hogy gyakran magányosnak érzi magát. A vizsgálatból az is kiderült, hogy akik így éreztek, azok 24 százalékkal nagyobb arányban érezték magukat fáradtnak és tapasztaltak koncentrációs nehézségeket, aminek az oka a kutatást vezető Louise Arseneault szerint az lehet, hogy ezeknek az embereknek rosszabb az alvásminőségük.

A megkérdezettek közül sokan egyetemisták voltak, akik életükben először éltek távol a családjuktól, ezért a szakember szerint erre a csoportra különösen nagy figyelmet kellene fordítani, hogy a magányérzésük ne alakuljon át tartós depresszióvá.

A Psychological Medicine című lapban közzétett kutatásból az is kiderült, hogy a magányosság és a rossz alvásminőség közötti összefüggés azoknál volt a legerősebb, akiket a múltban valamilyen erőszak – bűntény, szexuális bántalmazás – ért, körükben akár a 70 százalékot is elérte ez az arány.

Facebook hozzászólások