2020. május 30 , szombat - Zsanett, Janka

Kutyául vannak a túltenyésztett ebek

Angol bulldog, bullterrier, tacskó, boxer. A felsorolt kutyafajták mind a túltenyésztés áldozatai. Hova fajulhat még az emberi beavatkozás az állatok genetikájába? Az ember olyanra alakítja hű társát és legjobb barátját, ahogy az éppen neki tetszik.

Az ember legjobb barátja ősidők óta elválaszthatatlan kapcsolatban áll velünk, s ennek a hosszú időnek, egyben folyamatnak az eredménye, hogy a kutya mindennapjaink állandó résztvevőjévé vált. Olyannyira, hogy már házőrző funkcióját többé-kevésbé elvesztette, inkább szerethető családtaggá, kiskedvenccé változtattuk. Nem csak titulusát, csúnyán mondva funkcióját módosítottuk, de a fajták genetikai „kódolását” is átvariáltuk, hogy minél szebb, érdekesebb, kezelhetőbb, családbarátabb kutyákat kapjunk.

Olyanná formáltuk őket, amilyennek szerettük volna, és olyanok is lettek. A több évtizedes fajtakísérleteknek köszönhetően kutyafajtákat kotyvasztottunk és tettünk tönkre,  már alig-alig hasonlítanak eredeti kinézetükre és jellemükre. Ezek az állatok genetikai rendellenességekben szenvednek, ezt pedig túltenyésztésnek hívjuk.

Az angol bulldog, bullterrier, bassett hound, tacskó, boxer, ezek mind olyan fajták, amelybe mélyen belenyúlt az emberi kéz.

Bullterrier / Fotó: erdekesvilág.hu

 

Angol bulldog / Fotó: érdekesvilág.hu

A túltenyésztett fajták listája egyre bővül és bővül, s számuk gyarapodásával betegségeik száma is gyarapszik. A genetikai mutációnak köszönhetően többek között légúti megbetegedés, magasvérnyomás, csontrövidülések és deformitások alakultak ki. Az ember csak a külcsínt veszi figyelembe, hogy a kutya minél aranyosabb, elegánsabb, egyedibb legyen, viszont szemet huny afölött, hogy ezek a kísérletek milyen betegségeket vonzanak magukkal.

 

Szerző: Varga Tibor

Facebook hozzászólások