2020. június 2 , kedd - Anita, Kármen

Jobb a munkanélküliség, mint a stresszes munka

Bár sokan épp a munkanélküliségtől rettegnek, egy friss kutatás szerint az még mindig egészségesebb, mintha stresszes munkánk volna.

A magas vérnyomás és koleszterinszint egyértelműn összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, a kialakuló vérrögök ún. embóliát is okozhatnak. A stresszel járó gyulladásos betegségek ízületi problémákat okoznak, nem is beszélve az ínybetegségről és a rák magasabb kockázatáról.

A University of Manchester munkatársai 1116 olyan 35 és 75 év közötti embert vizsgáltak, akik 2009 és 2010 között voltak munkanélküliek. Ezután 2010 és 2012 között vizsgálták egészségi állapotukat.

A munkanélküliség által okozott stresszt a koleszterinszint, a vérnyomás, a pulzus és a csípő-derék arány mérésének segítségével vizsgálták. Amikor ezek az emberek aztán munkát kaptak, az adott feladatkörrel járó stressz is feltérképezésre került, annak tükrében, hogy mennyi a fizetés, milyen a biztonság, mennyire érzi magát kontrollban az ember, mennyire elégedett, illetve mennyit szorong.

Ennek alapján kiderült, hogy azok, akik a munkanélküliséget követően stresszes munkakörbe kerültek, lényegesen rosszabb vérglükóz- és koleszterinszinttel rendelkeztek annál, mint amikor munkanélküliek voltak. A szakemberek szerit a munka minőségét éppen ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni, amikor arról beszélünk, hogy hányan kerültek állományba rövid idő alatt.

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások