2021. június 25 , péntek - Vilmos

A jetlag egyszerűen legyőzhető

Sokan küzdenek az utazók betegségével, amikor egyik időzónából a másikba kerülnek, de ez a probléma egy egyszerű trükkel állítólag könnyedén elkerülhető. A szakemberek szerint elég azon változtatni, mikor eszünk, és máris könnyebben alkalmazkodunk az időeltolódáshoz.

Az első ilyen jellegű kutatásból megtudhatjuk, hogy egyes étkezések elhalasztása késlelteti vércukorszintünk ingadozását a nap folyamon. A vércukorszint kontroll alatt tartása segít szinkronba hozni belső óránkat környezetünkkel. Mindez nem csak a jetlaggal küzdő utazók, hanem a több műszakban dolgozók problémáira is megoldást jelenthet.

A szakemberek tíz önkéntes esetében elemezték a kutatás során, hogy az étkezési időpontok megváltoztatása hogyan befolyásolja a cirkadián ritmust. Az első fázisban az önkéntesek 30 perccel ébredés után kaptak reggelit, majd öt-öt órával később érkezett az ebéd és a vacsora. A második fázisban a reggeli öt órával ébredés után érkezett. Mindkét fázis után megvizsgálták a vércukor- és zsírszintet, hogy a cirkadiánritmus követhetővé váljék.

„Ha megváltoztatjuk az étkezések időpontját, tulajdonképpen újraállíthatjuk a szervezet belső óráját úgy, hogy még csak gyógyszerre sincs szükség a cukoranyagcseréhez” – összegezte a kutatást vezető Dr. Jonathan Johnston, a University of Surrey munkatársa.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások