2021. június 22 , kedd - Paulina

Így szabadulhatunk meg a téli náthától

A tél idején gyakran előforduló náthát, megfázást gyakran vírusok okozzák, amelyek sokszor váltanak ki szervezetünkben hőemelkedést, kisebb lázat. A korszerű orvosi ajánlások szerint egyébként egészséges embereknél az első néhány napban ezt nem feltétlenül kell csillapítani (ez áll a 39 fok körüli lázra is), mert ugyan kellemetlen, de testünk természetes védekezési folyamatainak része.

Nátha esetén fellépő hőemelkedésnél első lépésben pihenjünk le, takarózzunk be és ügyelve a folyadék pótlására próbáljuk „kiizzadni” a betegséget. Makacs, hosszan tartó láz, vagy extrém magas – 40,5 fok feletti – testhőmérséklet esetén mindenképp vegyünk be lázcsillapítót, egyeztessünk az orvosunkkal.

Gyermekek esetében a közérzetet javíthatjuk hűtőtapasz bevetésével is.

Utóbbi úgy működik, mint egy tökéletes borogatás: nem igényel előzetes jegelést, nem csöpög le, öntapadós, így nem kell tartogatni. A központi magjából párolgó víz fizikailag hűsíti a forró homlokot. A gyermekek szívesen veszik használatát, mert csökkenti a hőemelkedéssel, lázzal járó fejfájást, rossz közérzetet. Nem tartalmaz mesterséges hatóanyagokat, így kockázatok nélkül ismételhető az alkalmazása. Szükség esetén lázcsillapítókkal kombinálva is használható.

Betegség idején érdemes ügyelni a folyadékpótlásra, ugyanis a láz mellett a fokozott váladékképződés is kiszárítja testünket.

A folyadék pótlása mellett természetes hatóanyagokkal is segíthetik a kilábalást: kakukkfű például nagyon jó nyákoldó, görcsoldó, így köhögésre ideális, míg az antibakteriális hatású zsálya gyulladások esetén jó szövetséges. Hasonlóan hasznos a hársfavirág tea, vagy a forró italokba tett gyömbér, citrom is. A gyömbér és a hársfavirág amellett, hogy fertőtlenítő hatással bír, segíti az izzadást, ezzel az immunfolyamatokat, míg a citrom magas C-vitamin tartalma miatt befolyásolja az utóbbit kedvezően. Gyermekek esetében itt is figyeljünk az ajánlásokra.

 

 

Facebook hozzászólások