2020. július 8 , szerda - Ellák

“Hiszem, hogy ma már nem elég „csak” valahogy látni”

Taupert Szilviával beszélgettünk, aki a Zeiss Vision Center tulajdonosa, illetve a nevéhez kapcsolódó Taupert szemvizsgálat megalkotója.

-Egy szemvizsgálat lett rólad elnevezve.

-Ez egy brand. Ami egy kicsit megkülönbözteti az általános látási szemvizsgálatoktól az időtartam. Ez egy órás vizsgálat, ahol nem csak abban merül ki egy szemüveg felirattatás, hogy megnézzük a jobb és a bal szemet. hanem egyéb rejtett látás problémákat is vizsgálunk. Sok ember nem tudja, hogy például a fejfájás, migrén, fáradékonyság, kimerültség hátterében rejtett látáshibák állhatnak.

Nemcsak a dioptriákat írjuk fel, hanem azt is vizsgáljuk, hogy a jobb és a bal szem, tehát a szemek egymáshoz képest hogyan tudnak egymással együttműködni. Ha ez nem működik teljesen, akkor a gyerekeknél tanulási nehézségek, diszlexiához hasonló panaszok, fáradékonyság, de akár migrén is lehetséges.

Minden esetben megnézzük azt, hogy nincs-e véletlenül valamilyen megbújó szembetegség, szürkehályog, glaukóma, vagy más néven zöldhályog, megnézzük a szemnek az elülső felszínén, hogy milyen a könnytermelés, és amikor azt tapasztaljuk, hogy minden rendben van, akkor írunk csak fel szemüveget.

-Csak nekem tűnt fel, hogy rohamosan romlik a látásunk?

-Egyrészt romolhat is, másrészt a szembetegségek egyre fiatalabb korban kerülnek napvilágra, például a szürkehályog. A szakirodalom szerint nyilván ez egy idősebb korban jelentkező betegség, de akár a harminc-negyven éves korosztályban is elkezdődhet.

-Sosem merűlt fel, hogy szemorvos legyél?

-Nem. A szemorvos és az optometrista teljesen más szakma. A szemorvosokat arra képzik, hogy a szembetegségeket diagnosztizálják és gyógyítsák, az optometristák, mint amilyen én is vagyok, látásjavító szakemberek. A Semmelweis egyetem négy évében azt tanuljuk, hogy aki a gondoskodásomba kerül, az a lehető legszebben, legtisztábban, legpontosabban tudjon látni.  Nyilván egy optometrista feladata az is, hogy ne csak a látás javításával foglalkozzon, hanem segítse a szemész szakorvosok munkáját, illetve, hogy egyáltalán a társadalomban élők egészségtudatosabbak legyenek.

-Szolnokon volt az első üzleted.  Mi az oka annak, hogy ennyire komolyan gondoltad a terjeszkedést Budapesten is.

-Több évvel ezelőtt a családommal Londonban töltöttünk kilenc napot. A természettudományi múzeumban volt egy orvostechnikai  részleg. Alig vártam, hogy megtaláljam a szemészetet. Amikor végre megtaláltuk, egyszerűen nem értettem amit láttam. Mégpedig azért nem értettem, mert ezelőtt hat nyolc évvel az a múzeum pontosan olyan volt, mint a magyar valóság, és ez döbbenet volt számomra, hogy mennyire elmaradott Magyarországon a műszerezettség, a gondolkodás, a hozzáállás látásjavítás és szemészet területén. Aztán egészen egyszerűen összeraktam ezt a szemvizsgálati metodológiát, hogy mi mindenre kell odafigyelni ahhoz, hogy a lehető legjobb szemüveget, a legjobb látást, a legjobb szolgáltatást tudjuk biztosítani.

Aztán 2016-ban lett levédve a Taupert Szemvizsgálat, és annyira sokan kezdtek hozzánk járni Szolnokra az ország minden részéről, hogy úgy éreztem, muszáj elérhetővé tenni egy nagyobb célközönségnek is ezt a lehetőséget.

Így Budapest lett nyilván a célpont és azért Zeiss Vision Center, mert ők a leginnovatívabb optikai gyártók, akik  óriási erőfeszítéseket fektetnek abba,  hogy a legkomolyabb, legmodernebb, leginnovatívabb műszereket bocsássák a szakemberek részére. Nekünk nagyon beváltak, nagyon jó velük dolgozni, az értékrendjük is nagyon hasonlít a sajátunkhoz.  Ők sem 10 perces, felületes vizsgálatban gondolkodnak.

Tehát ez évben megnyílt a budapesti Zeiss Vision Center,  ahol a hitünknek megfelelően nagyon nagy gondoskodással és 21. századi műszerezettséggel tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket.

A járvány alatt sem állt meg az élet nálunk. Magyarországon egyedülálló távvezérlésű látásvizsgálattá alakítottuk a Taupert Szemvizsgálat rendszerét, így ebben a különösen nehéz helyzetben is biztonságban, érintés mentesen tudtuk vizsgálni a hozzánk látogatókat.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

 

(X)

 

 

Facebook hozzászólások