2021. március 2 , kedd - Lujza

Hiába mosolyog a majom, nem lesz tőle kedves

Noha sokszor láthatjuk, hogy egy-egy majomfajta gyakran mosolyog, egyáltalán nem biztos, hogy jókedvében teszi azt. Igen gyakran a következő pillanatban harap vagy rúg.

„Egyre nagyobb az érdeklődés a szafari-turizmus iránt, elsősorban a különféle emberszabásúak érdeklik a turistákat. Igen gyakori, hogy a turista megpróbál közelebbi kapcsolatba kerülni az állattal, aminek gyakran csúnya baleset a vége” – mondja Laetitia Marechal, a University of Lincoln munkatársa.

Aki például nem jártas a makákók viselkedésében, gyakran összetéveszti az agresszív vicsorgást a mosolygással, így maga is barátságosan közeledik a majomhoz. Ilyenkor gyakran támad az állat, és ezzel akár súlyos sérüléseket is okozhat.

A kutatás során a szakemberek 124 turistát vizsgáltak, akik szabadon léptek kapcsolatba a majmokkal egy nemzeti parkban. Sokan voltak közöttük, akik az agresszió jeleit barátságos közeledésként értelmezték, ami harapásokhoz és rúgásokhoz vezetett. Ez már csak azért is problémás, mert a harapás által a különféle fertőzések kockázata is jelentősen megnő.

A cél az volna a szakemberek szerint, hogy a turisták józanul képese legyenek felmérni az esélyeket, és tudjanak a majom kommunikációjának főbb jellegzetességeiről.

Facebook hozzászólások