2021. február 23 , kedd - Alfréd

Háziállatok egészségügyi előnye és hátrányai

Egy orvosi szaklapban közétett kutatás szerint azok a gyerekek, akik valamilyen háziállattal nőttek fel, kevésbé lesznek fogékonyak a légúti megbetegedésekre. Ennek oka, mert az állat behordja kintről azokat a baktériumok, kórokozókat, melyeket a test, az immunrendszer egy idő után asszimilál, vagyis megtanul védekezni ellenük.

Gyermek szempontjából a kutya jobb hatással van az egészségre a macskánál. Azokban a családokban, ahol kutyát tartanak, 31 százalékkal nagyobb az esély, hogy a gyermekek jó egészségnek örvendenek, mint a háziállatot nem tartóknál.

Kísérletek igazolják, hogy a mentális betegek számára is jótékony hatással bír egy háziállat társasága. Ezért is fejlesztettek ki állat-terápiát, amelyek a magányos, idős emberekre is pozitív hatással van.

Ez azonban nem jelenti, hogy a négylábú kedvencek tartása semmilyen egészségi kockázattal nem jár. Mintegy kétszázötven zoonózist, vagyis állatról emberre terjedő betegséget tartanak számon, melynek nagy része elkerülhető a megfelelő higiéniás előírások megtartásával, egyesek azonban komoly problémát is okozhatnak – írja a Házipatika.com.

Facebook hozzászólások