2021. november 28 , vasárnap - Stefánia

Halálos sérülést okozott páciensének egy masszőr

Fotó illusztráció: Pexels/KoolShooters
A masszőr saját otthonában fogadta a kezelésre szoruló betegeket. Egy hirtelen mozdulattal oldalra fordította áldozata fejét, amivel olyan súlyos gerincvelő sérülést okozott a nő nyakában, hogy azon a helyi kórház idegsebészeti osztályán sem tudtak segíteni, közölte a csernyihiv megyei ügyészség – írta a Kárpáthír.hu.

Az eset kapcsán kérdeztük Dr. Szökőcs András idegsebészt.

Ez az eset is rávilágít egy hazánkban is nagyon jellemző gyakorlatra. Ugyanis előzetes fizikális és képalkotó vizsgálat nélkül meggyőződésem, hogy nem lenne szabad olyan jellegű manuális beavatkozásokat végezni, amely igényelné azt az elvárható gondosságot, hogy a terapeuta előbb meggyőződik a páciens panaszai (kvázi fájdalmai) hátterében álló valódi okokról. Sajnos a legtöbb esetben ez elmarad, vagy ha valamilyen formában meg is történik, azt el kell fogadni, hogy a képalkotó vizsgálatok képanyagának – és nem az írásos leletnek az – értelmezésében, elemzésében meglévő több éves tapasztalat nélkül – ami az orvosi szakmán belül is egy rendkívül speciális készség – az ember nem képes reális összefüggést megállapítani a klinikai állapot és a radiológiai vizsgálat eredménye között.

Ezzel együtt meg vagyok győződve arról, hogy a masszőrt maximális segítő szándék vezérelte és egyáltalán nem akart ártani. Ugyanakkor az eset felhívja a figyelmet az egészségügyi határterületeken működő különböző szakmák kompetencia határai szabályozásának szükségességére, tette hozzá a debreceni idegsebész.

 

Facebook hozzászólások