2024. február 27 , kedd - Ákos, Bátor

Ha jobb a tömegközlekedés, kevesebb a túlsúlyos ember

Az áttekinthető, rugalmas közlekedési rendszer segít abban, hogy a közösség tagjai is egészségesebbek legyenek – derül ki a University of Illinois friss kutatásából.

„Valahányszor felmerül a kérdés, hogy az önkormányzatok hogyan tudnának minél hasznosabb, emberek egészségét szolgáló intézkedéseket hozni, mindig felmerül, hogy a kényelmes és reális árfekvésű tömegközlekedési rendszer rengeteget hozzátesz egy település fejlettségéhez, valamint a lakosság egészségéhez. Sokkal inkább, mint amennyire azt korábban gondoltuk volna” – fogalmaz a kutatást vezető Sheldon H. Jacobson.

A szakemberek az egészségügyi adatokat a helyi közlekedési adatokkal összefüggésben vizsgálták. Kiderült, hogy a magas színvonalú tömegközlekedés számos problémára ad megnyugtató választ: a környezetvédelmi és kényelmi szempontok mellett ott van az az egészségügyi előny is, hogy a buszt, villamost, vonatot, metrót napi szinte használó emberek között kevesebb a túlsúlyos, mint az autóval közlekedők között.

„Ha az ember tömegközlekedik, kénytelen sétálni otthonától a megállóig, átszálláskor egyik megállóból a másikba. Így akaratlanul is többet mozog, mint mindenhová autóval közlekedő társa” – teszi hozzá a szakember.

 

 

Forrás: Medipress