2020. szeptember 26 , szombat - Jusztina

Ha az idősek xbox-oznának, elkerülné őket a demencia

Egy friss kutatás szerint érdemes arra biztatni a nagyszülőket, hogy játszanak a Wii-vel vagy az Xbox-szal, mert így elkerülhetik a demenciát.

A szakemberek úgy vélik, hogy napi egy óra játék heti háromszor jelentősen segíti a nyugdíjasokat abban, hogy frissek és fittek maradjanak, és elkerülje őket a demencia. Megállapítást nyert az is, hogy az Xbox és a Wii voltaképpen még hasznosabb is, mint az egyszerű séta.

A főként gyerekek és kamaszok körében népszerű játékok jót tesznek az idősödő elmének, továbbá a fizikai teljesítményt is fokozzák: jobb koordinációs készség, egyensúlyérzék és szenzomotoros képességek jellemzik ugyanis azokat az időseket, akik rendszeresen játszanak az unokák játékaival.

A kutatás során közel 1000 nyugdíjast vizsgáltak, akik a Wii és az Xbox különböző változataival tartották fitten magukat: cberbicikliés, Wii és Nintendo sportjátékok, táncos videójátékok és 3D-s kajakozás. A 60-as, 70-es és 80-as éveikben járó nyugdíjasok kimondottan jól teljesítettek már heti háromszor 15 perc játék hatására is.

A kutatók úgy vélik, hogy a demencia mellett egy sor egyéb neurológiai betegség – többek között például a Parkinson-kór – is elkerülhető a rendszeres virtuális játék segítségével idős korban.

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások