2024. május 14 , kedd - Bonifác

Gyerekek és a digitális biztonság

Fotó: Pixel/Andrea Piacquadio

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik.

A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást.  A Széchenyi Terv Plusz pályázatán keresztül pedig az óvodák és bölcsődék most forrást is szerezhetnek a szolgáltatás beszerzésére – áll a közleményükben.

Azt már tudjuk, hogy az „ingyenes” közösségi média felületeken a személyes adatainkkal fizetünk a használatért, és arról is sok szó esik, hogyan védjük meg a gyerekeket a nem nekik szóló tartalmaktól. De mi van akkor, ha éppen a szülők vagy akár az oktatási intézmény osztja meg a róluk készült képeket? Az UNICEF felmérése szerint egy gyermekről 1300 fotó kerül fel a közösségi média felületekre 12 éves koráig a szülei által. A szülők és a nevelési-oktatási intézmények között pedig nincs olyan zárt kommunikációs felület, amelyen a gyerekekről készült képeket, videókat meg lehetne osztani. Ez a bölcsődei és óvodai nevelésben is érdekes, itt az utóbbi években megtöbbszöröződött a gyerekekről készült és megosztott fotók, videók mennyisége.

Mi kerül a világhálóra?

„Akinek kisgyermeke van, jól tudja, hogy a nevelési-oktatási intézményekben minden évben ki kell tölteni egy nyilatkozatot arról, hogy a szülő hozzájárul-e ahhoz, hogy az intézmény fotót, videót készítsen a gyermekről. Azt azonban kevesen tudják, hogy az Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint, ha ezek nyilvános helyen jelennek meg, akkor külön írásos beleegyező nyilatkozat szükséges a szülőktől, méghozzá minden alkalommal” – tájékoztatott dr. Baracsi Katalin internetjogász.

Nemrég a NAIH például egy óvoda ellen indított vizsgálatot. Bár év elején az intézmény begyűjtötte a fotó- és videó készítésére vonatkozó szülői beleegyező nyilatkozatokat, később egy felvételt egy nem nyilvános YouTube linken osztottak meg. Ez megsértette a közzétételre vonatkozó adatkezelési szabályokat, mert a videólink megosztását követően ellenőrizhetetlenné vált, hogy kihez kerül. A Hatóság azt javasolta határozatában az érintett óvodának, hogy az intézményi videók “privát” módon, kizárólag az érintettekkel kerüljenek megosztásra.

A gyermekekről készült képek nyilvános felületeken való megosztása azonban nem csak a gyermekek digitális biztonságát sodorhatja veszélybe. A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis a pedagógusok sok esetben az intézmény közösségi média oldalán keresztül, a saját profiljukat használva tartják a kapcsolatot a szülőkkel. Ezáltal pedig az ő magánszférájuk is sérül, hiszen a családdal, barátokkal magánbeszélgetésekre használt felület munkaterületté válik.